Αρχική > Υγεία > Αιθέρια Έλαια και Αρωματοθεραπεία

Αιθέρια Έλαια και Αρωματοθεραπεία

Τρίτη, 6, Δεκέμβριος, 2011 Σχολιάστε Go to comments

Η θεραπευτική και χαλαρωτική δύναμη της φύσης
Αναλυτικά τα βότανα και οι ιδιότητές τους

– Αρωματοθεραπεία

Από την ετυμολογία της λέξης (άρωμα-θεραπεία) είναι ευκολο να καταλάβουμε ότι είναι η θεραπευτική, η οποία χρησιμοποιεί αρώματα (αιθέρια έλαια) που εκκρίνονται από τους ελαιοφόρους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στις ρίζες, στους μίσχους, στο φλοιό, στα φύλλα και τα άνθη διαφόρων αρωματικών φυτών.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή του Ιπποκράτη, ήταν γνωστό ότι τα αιθέρια έλαια είχαν ευρύτατη εφαρμογή στην καθημερινή ζωή τόσο για θεραπευτικούς όσο και για καλλωπιστικούς σκοπούς. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και η χρήση τους σε θρησκευτικές τελετές (μαντεία, θυσίες) και σε θεατρικές παραστάσεις. Υπήρχε, επομένως, μεγάλη διάδοση της χρήσης των αιθερίων ελαίων. Oι Ινδοί χρησιμοποιούσαν τα αιθέρια έλαια για θεραπευτικούς σκοπούς. Oι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τα φυτά σε συνδυασμό με το μασάζ και το βελονισμό το 3000 π.Χ.. Oι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αιθέρια έλαια στην ιατρική, στην τελετουργία αλλά και για την ταρίχευση νεκρών, ενώ οι ιερείς γνώριζαν ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της μανίας και της κατάθλιψης. Μια διαπίστωση της εποχής εκείνης σε μια επιδημία χολέρας ήταν ότι οι αρωματοποιοί δεν αρρώσταιναν, λόγω του ότι τα αιθέρια έλαια έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.

Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η αρωματοθεραπεία είναι η αρχαία επιστήμη ανεύρεσης του κατάλληλου αιθέριου ελαίου που δια της εφαρμογής του στον άνθρωπο βελτιώνει την υγεία, εξασφαλίζει ηρεμία, ευεξία και βελτίωση της καθημερινής μας διάθεσης.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα και να δοθούν εσωτερικά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού ή και του φαρμακοποιού.

Oι παθήσεις που μπορούν να θεραπεύσουν τα αιθέρια έλαια είναι το συνάχι, η φαρυγγίτιδα, η ωτίτιδα, η βρογχιολίτιδα, η πνευμονία, η ακμή, το έκζεμα, η αρθρίτιδα, η προστατίτιδα, ο έρπης ζωστήρ, οι ουρολοιμώξεις, η σαλπιγγίτιδα, κ.α.. Τα αιθέρια έλαια δεν είναι αβλαβή. Η παραδοσιακή τους χρήση δεν αποτελεί εγγύηση.

Υπάρχουν αιθέρια έλαια που είναι πολύ τοξικά σε μεγάλες δόσεις. Για παράδειγμα ο βασιλικός ελαττώνει την εγκεφαλονωτιαία νευρική δραστηριότητα, ο ευκάλυπτος δημιουργεί κεφαλαλγίες και μέθη, η λεβάντα είναι ναρκωτικό και προκαλεί βαθύ λήθαργο.

Σε μικρές δόσεις μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει μόνο για εξωτερική χρήση και εφόσον έχει ορισμένες γνώσεις, έστω και από την παράδοση.

Α. Εφαρμογές αιθέριων ελαίων για εξωτερική χρήση. 


Η εξωτερική χρήση γίνεται με τους πιο κάτω τρόπους:

 1. για εισπνοές,
 2. για λουτρά,
 3. για κομπρέσες,
 4. για κολπικές χρήσεις,
 5. για εντριβές – μασάζ,
 6. για γαργάρες,
 7. για αρωματισμό χώρου,
 8. αρώματα,
 9. υγιεινή σπιτιού,
 10. μαγειρική και ζαχαροπλαστική,
 11. αρώματα και καλλυντικά.


Πιο κάτω αναφέρεται και αναλύεται ο τρόπος χρησιμοποίησής τους, καθώς και η ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιείται.

1. Για εισπνοές: Προσθέτουμε 5-10 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα δοχείο με λίγο νερό που βράζει και κάνουμε εισπνοές.

2. Για λουτρά: Προσθέτοντας στο χλιαρό νερό του λουτρού μας 5-10 σταγόνες ειδικών αιθέριων ελαίων και αναταράσσοντας το νερό κάνουμε λουτρό και προκαλούμε γενική ευεξία, τόνωση, ανακούφιση, ανανέωση. Το ίδιο γίνεται και σε τοπικά λουτρά (ποδόλουτρα, εδρεόλουτρα).

3. Για κομπρέσες – επιθέματα : Προσθέτοντας σε ένα κιλό νερό 5-10 σταγόνες (ανάλογα με το αιθέριο έλαιο) και ανακατεύοντας καλά, βρέχουμε κομπρέσες που τις χρησιμοποιούμε για ημικρανίες, ρευματόπονους, αρθραλγίες, ερεθισμό δέρματος, ευρυαγγείες, φαγούρα, κ.λ.π.

4. Για κολπικές χρήσεις : Μόνο σε υπόθετα (ωάρια), τα οποία παρασκευάζει ο φαρμακοποιός στο εργαστήριό του.

5. Για εντριβές – μασάζ: Προσθέτουμε σε ειδικά λάδια μασάζ και αναμιγνύοντας καλά πραγματοποιούμε εντριβές και μασάζ για ρευματισμούς, αρθροπάθειες, μυαλγίες, νευραλγίες, καθαρισμό δέρματος, μυϊκή ατονία ή ατροφία ή και για μασάζ γενικής χαλάρωσης και αλλαγής διάθεσης. Η αναλογία είναι 2,5% αιθέριο έλαιο, σε 10ml φυτικό έλαιο.

6. Για γαργάρες: Προσθέτουμε 5-10 σταγόνες αιθερίων ελαίων σε μισό ποτήρι νερό και κάνουμε πλύσεις 2 φορές ημερησίως.

7. Για αρωματισμό χώρων: Προσθέτοντας 3-5 σταγόνες αιθερίων ελαίων σε ένα δοχείο με νερό ή σε ένα σφουγγάρι και τοποθετώντας τα σε ένα σημείο του χώρου σας έχετε ευχάριστο αρωματισμό με ευχάριστο συναίσθημα. Επίσης, λίγες σταγόνες στα ξύλα του τζακιού σας ή στα κεριά για την απορρόφηση καπνού τσιγάρων θα σας αρωματίζουν τους χώρους θαυμάσια. Μπορούμε να στάξουμε λίγες σταγόνες στα συρτάρια και τα ντουλάπια μας για καταπολέμηση του σκώρου και για αρωματισμό ή για να αφαιρέσουμε δυσάρεστες οσμές π.χ. μαγειρέματος. Διαβροχή σε ειδικό σφουγγαράκι διώχνει τα κουνούπια και τις σκνίπες τα καλοκαιρινά βράδια στη βεράντα ή τον κήπο μας. Ένας τέλειος αρωματισμός κλειστών χώρων, που δεν μπορούμε να αερίσουμε εξαιτίας του χρόνου εργασίας μας, είναι να αφήσουμε χωρίς καπάκι ένα φιαλίδιο αιθερίου ελαίου ή μίγματος αιθερίων ελαίων όλο το πρωινό. Το βράδυ που θα επιστρέψουμε θα βρούμε ένα εκπληκτικά αρωματισμένο δωμάτιο.

8. Αρώματα: Προσθέστε 20-30 σταγόνες αιθερίου ελαίου σε 90 ml οινόπνευμα και 10 ml νερό.

9. Υγιεινή σπιτιού: Μπορείτε να διαλύσετε αιθέρια έλαια μέσα σε νερό και να ψεκάσετε την ατμόσφαιρα, να πλύνετε τους νιπτήρες, τα μάρμαρα, ακόμα να προσθέσετε μερικές σταγόνες στο πλυντήριο ρούχων και πιάτων.

10. Μαγειρική και ζαχαροπλαστική: Τα φυσικά αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα για να δώσουν άρωμα σε κάποιο φαγητό ή σε τυποποιημένα τρόφιμα. Λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους βοηθούν πολύ την πέψη. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοναδικές γεύσεις, προσθέτοντας 1-2 σταγόνες αιθερίου ελαίου μέσα στις σάλτσες, το κρέας, το ψάρι, τα γλυκά, κ.λ.π.

11. Αρώματα και καλλυντικά: Τα αιθέρια έλαια μπορούν να προστεθούν σε κρέμες, γαλακτώματα, λοσιόν, φυτικά έλαια για την περιποίηση του προσώπου και του σώματος, αλλά και για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματός σας. O φαρμακοποιός μπορεί να σας φτιάξει το προϊόν που καλύπτει τις ανάγκες σας.

Β. Εσωτερικής χρήσης 


Τα αιθέρια έλαια για εσωτερική χρήση θα πρέπει να είναι απολύτως φυσικά και απαλλαγμένα προσμίξεων. Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική λήψη πρέπει να αναμιχθούν με ένα βάμμα, με ελιξίριο παπαΐνης, με διάφορα καθαρά βρώσιμα λάδια, με αλκοόλη και υπό μορφή καψουλών. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αυτούσια χωρίς να προστεθούν στα πιο πάνω μέσα γιατί είναι ερεθιστικά και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές. Τα αιθέρια έλαια έχουν αντιμικροβιακή δράση απολύτως τεκμηριωμένη.

Για να μπορέσουμε να βρούμε ποιο αιθέριο έλαιο είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου μικροοργανισμού έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε αρωματόγραμμα. Έτσι μπορούμε και μετά από εργαστηριακό έλεγχο να έχουμε πλήρη και σωστή αντιμετώπιση του μικροοργανισμού.

Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας ώστε να σας υποδείξει σε ποια εργαστήρια μπορείτε να πραγματοποιήσετε αρωματόγραμμα.Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση αιθερίων ελαίων:

 • Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την εγκυμοσύνη.
 • Προσοχή στη χορήγηση των αιθέριων ελαίων στα βρέφη.
 • Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μάτια.
 • Όταν κάνουμε εισπνοές, τα μάτια πρέπει να είναι κλειστά.
 • Να χρησιμοποιείτε πάντα φυτικό λάδι για τη διάλυσή τους και όχι συνθετικό.
 • Να αποφεύγεται η χρήση των αιθερίων ελαίων από άτομα που πάσχουν από υπέρταση και επιληψία, χωρίς τη συμβουλή του ιατρού.
 • Τα αιθέρια έλαια για εσωτερική χρήση πρέπει να λαμβάνονται πάντα διαλυμένα, με τους τρόπους που προαναφέραμε.
 • Άτομα που κάνουν ομοιοπαθητική να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια που περιέχουν καμφορά και μέντα.

Ιστορία χρήσης των αιθέριων ελαίων

Η ιστορία χρήσης των αιθέριων ελαίων πάνω στο σώμα άρχισε απο το 2000 π.Χ. Στη βίβλο υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση φυτών και ελαίων για θεραπευτικούς αλλά και θρησκευτικούς σκοπούς. Οι Αιγύπτιοι τα χρησιμοποιούσαν ευρύτατα για δημιουργία καλλυντικών αλλά και για να βαλσαμώνουν τους νεκρούς τους. Στην Κίνα ήταν ίσως γνωστά και πριν από αυτή την εποχή. Σταδιακά η χρήση τους πέρασε στους Έλληνες και στους Ρωμαίους, οι οποίοι με τη σειρά τους έφεραν την ιδέα στην Ευρώπη.

Στο Μεσαίωνα αποτελούσαν βασικό σκεύασμα για θεραπευτικούς σκοπούς. Το παλαιότερο μάλιστα γραπτό κείμενο για χρήση αιθέριων ελαίων στην Αγγλία χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Από τότε παρατηρείται και μεγάλη αύξηση, τόσο στην παραγωγή αρωματικών ελαίων, όσο και στην εφαρμογή τους σε διάφορες μορφές θεραπείας. Σήμερα μπαίνουν ξανά στη ζωή μας με διάφορους τρόπους για τον καλλωπισμό του προσώπου και του σώματος αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Πολλές φορές αναφερόμαστε στον όρο αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά χωρίς όμως να διευκρινίζουμε για πια φυτά μιλάμε και για ποιο λόγο αυτά ονομάζονται αρωματικά. Ένας απλοϊκός ορισμός είναι ο εξής: » Όλα τα φυτά που περιέχουν αιθέρια έλαια ονομάζονται αρωματικά φυτά».

Τα αιθέρια έλαια είναι μίγματα από ουσίες που εξατμίζονται πολύ εύκολα (πτητικές ουσίες) και οι οποίες δίνουν στα διάφορα φυτά συγκεκριμένες φαρμακευτικές ιδιότητες και τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά.
Γιατί τα φυτά παράγουν αιθέρια έλαια και πού αποθηκεύονται;

Τα φυτά παράγουν αιθέρια έλαια για να τα χρησιμοποιήσουν στην προσέλκυση των εντόμων (επικονίαση), να τα προστατέψουν από τα φυτοφάγα ζώα (τα αιθέρια έλαια είναι συνήθως πικρά και μερικές φορές δηλητηριώδη), να μειώσουν τη διαπνοή του νερού από τα φύλλα (ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες), να τα προστατέψουν από διάφορες ασθένειες, για να τα βοηθήσουν να επηρεάσουν άλλα φυτά που αναπτύσσονται στην ίδια περιοχή (αλληλοπάθεια), και τέλος για να τα χρησιμοποιήσουν ως αποθήκες ενέργειας.


Τα αρωματικά φυτά αποθηκεύουν τα αιθέρια έλαια μέσα σε ειδικούς χώρους που βρίσκονται στα φύλλα, στο βλαστό, στα άνθη, στο φλοιό, στο ξύλο, ακόμη και στις ρίζες. Η παραγωγή αιθερίων ελαίων έχει εντοπιστεί σε περίπου 2000 φυτικά είδη που ανήκουν σε 60 οικογένειες όπως οι: Composite, Labiate, Lauraceae, Myrtaceae, Pinaceae, κλπ.

– Ποιότητα των Αιθερίων Ελαίων

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην ποιότητα του αιθερίου ελαίου που χρησιμοποιείται στην αρωμαθεραπεία. Τα αιθέρια έλαια θα πρέπει να προέρχονται μόνο από απόσταξη ή από πίεση, θα πρέπει να αποθηκεύονται σε σωστές συνθήκες και να καταναλώνονται σε ορισμένο χρονικό διάστημα από την στιγμή της παραγωγής τους.

Ποιότητα των αιθέριων ελαίων εξαρτάται από διάφορες φυσικές σταθερές (ειδικό βάρος, δείκτης διαθλάσεως, στροφική ικανότητα κλπ.) και κυρίως από τη χημική σύσταστή τους. Ο προσδιορισμός των συστατικών παλαιότερα γινόταν με διάφορες χημικές αντιδράσεις με τις οποίες τα κατέτασσαν σε ομάδες (εστέρες, αλκοόλες). Οι αντιδράσεις αυτές απαιτούσαν μεγάλες ποσότητες αιθέριων ελαίων και πολύ χρόνο.
Σήμερα χρησιμοποιούνται νέες σύγχρονες μέθοδοι, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η Αέρια – Χρωματογραφία τις περισσότερες φορές σε συνδυασμό με τη φασματομετρία μαζών. Με τη μέθοδο αυτή, η ανάλυση είναι ταχύτατη και ακριβής και χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα (1-10 ml) αιθέριου ελαίου.
Ο ποσοτικός προσδιορισμός των περιεχόμενων δραστικών συστατικών δεν διαφέρει από την ανάλυση άλλων φαρμακευτικών ουσιών και γίνεται Αέρια Χρωματογραφία (GC) ή Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC) ή και συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων με τη φασματομετρία μαζών (MS). Ενώ δρόγες με σύνθετη χημική σύσταση ελέγχονται με βιολογικές μεθόδους, όπως οι RIA (radio immuno assay) και ELISA (enzyme linked immuno sorbent assay).


Τα πιο συχνά αιθέρια έλαια

Ιδιότητες  και τρόποι χρήσης τους

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Είναι πολύ καλό ηρεμιστικό όταν τοποθετείται στο λουτρό. Ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει την κυκλοφορία. Χρησιμοποιείται σε γαστρεντερικά προβλήματα και σε κρυολογήματα. Πρώτη βοήθεια για τσιμπήματα φιδιών και σφήκας (αδιάλυτο).

ΓΕΡΑΝΙ
Υπάρχουν 700 ποικιλίες του φυτού και τα αιθέρια έλαια τους διαφέρουν ανάλογα με το μέρος που φυτρώνουν. Το έλαιο του γερανιού προέρχεται από απόσταξη των λουλουδιών και των φύλλων του γερανιού. Επιδρά εξισορροποιητικά στο νευρικό σύστημα και αποτελεί θαυμάσιο αντικαταθλιπτικό. Στο δέρμα χρησιμοποιείται λόγων των αντιφλεγμονωδών, καταπραυντικών και στυπτικών ιδιοτήτων του.
Αναμιγνύεται με έλαιο τριαντάφυλλου, λεβάντας, σανταλόξυλου, γιασεμιού, βασιλικού κτλ

ΓΙΑΣΕΜΙ
Το γιασεμί είναι θάμνος της οικογένειας Oleaceae. Το αιθέριο έλαιο του αποστάζεται από τα άνθη του θάμνου. Αναμιγνύεται με όλα τα αιθέρια έλαια ιδιαίτερα με τα έλαια των κιτροειδών.
Χρησιμοποιείται σε κατάθλιψη, νευρική εξασθένιση, απάθεια, αδιαφορία. Είναι πολύ καλό ηρεμιστικό και τονωτικό. Στο δέρμα χρησιμοποιείται σε ξηροδερμίες ενώ στα αναπνευστικό ωφελεί στην δυσκολία στην αναπνοή, καταρροή και στο βήχα.

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Το δεντρολίβανο φυτρώνει στην λεκάνη της Μεσογείου. Η Ισπανία και η Γαλλία είναι δύο από τις κυριότερες χώρες παραγωγής του ελαίου. Το έλαιο του δεντρολίβανου έχει ισχυρές αντισηπτικές και διεγερτικές ιδιότητες. Θεωρείται ένα από τα πιο χρήσιμα αιθέρια έλαια.
Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, και δρα ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, του δέρματος, και του ήπατος.
Διεγείρει την μνήμη, και βοηθά στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, ημικρανίες, και την κούραση.
Αναμιγνύεται με έλαιο από λιβάνι, βασιλικό, θυμάρι, περγαμότο λεβάντα, μέντα, κυπαρίσσι.

Για γρήγορη ανακούφιση από κούραση, ατονία ανακατέψτε με αφρόλουτρο τα παρακάτω και κάνετε μια ελαφρή εντριβή με σφουγγάρι.

 • 2 σταγόνες ελαίου δεντρολίβανου 
 • 4 σταγόνες ελαίου νερατζιού 
 • 2 σταγόνες ελαίου γκρειπφρούτ 


Το αιθέριο του δεντρολίβανου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται του 5 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης , και από άτομα που πάσχουν από υπέρταση και από επιληψία.

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ
Το έλαιο του ευκαλύπτου είναι ιδανικό για τα κρυολογήματα (αναπνοές, μασάζ, μπάνιο), πονοκέφαλο από υπεραιμία. Επίσης χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από μυϊκούς πόνους, ρευματοειδή, αρθρίτιδα, κυστίτιδα, διάρροια.

ΘΥΜΑΡΙ
Είναι γενικό τονωτικό και χρησιμοποιείται σε νευρική εξάντληση, χαμηλή πίεση.
Τονωτικό του τριχωτού της κεφαλής, αντισηπτικό και προφυλακτικό για τη γρίπη και το συνάχι, τη βρογχίτιδα, κοκκύτη, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βραχνάδα, άσθμα, εμφύσημα, προβλήματα πέψης.

ΚΕΔΡΟΣ
Είναι πολύ αποτελεσματικό σε χρόνιες καταστάσεις άγχους, συμπτώματα παράλυσης, πληγές. Είναι βλεννολυτικό και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του συναχιού. Επίσης είναι εντομοαπωθητικό. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ακμής, τριχόπτωσης, αλωπεκίας, πιτυρίδας, σμηγματόρροιας.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ
Το αιθέριο έλαιο του κυπαρισσιού εξάγεται από την ρητίνη. Εχει ισχυρές αντισηπτικές και διουρητικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από τις αιμορροΐδες,, τις χιονίστρες, κρυοπαγήματα, τους κιρσούς. Για καλή κυκλοφορία. Για πόνους περιόδου, αιμορραγίες εμμηνόπαυσης, προβλήματα ωοθηκών και γενικά καλό για γυναικολογικά προβλήματα. Για το πεπτικό (διάρροια). Για το άσθμα, σπασμωδικό βήχα. Κατά της κυτταρίτιδας. Για το λιπαρό και γερασμένο δέρμα, σπασμένα τριχοειδή.

ΛΕΜΟΝΙ
Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού έχει αντισηπτικές ιδιότητες και γι αυτό είναι αποτελεσματικό στις φλεγμονές στόματος και γλώσσας, σε πληγές, σε τσιμπήματα εντόμων. Είναι κατάλληλο για περιποίηση μαλλιών (στο ξέβγαλμα), λιπαρού δέρματος, ρυτίδων. Για αναιμία (3-4 σταγόνες σε τσάι μετά τα γεύματα), κιρσούς, σπασμένα αγγεία, υπέρταση. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται στο διαβήτη, αρθριτικά, ρευματισμούς (3 σταγόνες μετά τα γεύματα). Ενδείκνυται για κυτταρίτιδα, παχυσαρκία, αποβολή των τοξινών από τα νεφρά.

ΛΕΒΑΝΤΑ
Η πιο σημαντική ποικιλία που χρησιμοποιείται στην ιατρική είναι η Lavandula angustifolia. Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούνται μόνο τα άνθη του φυτού τα οποία είναι εξόχως αρωματικά. Το φυτό καλλιεργείται σε ορεινές περιοχές της Αγγλίας και της Τασμανίας. Η καλύτερη ποικιλία του φυτού βρίσκεται στην Προβηγκία όπου και φυτρώνει φυσικά.
Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας έχει εξισορροπιστικά και ρυθμιστικά αποτελέσματα . Φέρνει υγεία και αρμονία στο σώμα και στο νού. Δεν είναι τοξικό και έχει χαρακτηριστικό άρωμα.
Αναμιγνύεται με έλαια από τριαντάφυλλο, χαμομήλι, γεράνι, υλάνγκ-υλάνγκ, γιασεμί, περγαμότο, δεντρολίβανο, σάλβια, μαντζουράνα κτλ

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ

Είναι ένα αιθέριο έλαιο με καταπραϋντικές και αντισπαδωδικές ιδιότητες. Είναι τονωτικό για την καρδιά, το ουροποιητικό, το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Χρησιμοποιείται στην ημικρανία, αϋπνία, κρυολόγημα, μελανιές, μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα.

ΠΑΤΣΟΥΛΙ
Είναι αρκετά ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό έλαιο. Χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία δερματικών παθήσεων όπως η ακμή, το έκζεμα, οι μυκητιάσεις στα πόδια κτλ Παράλληλα όμως είναι και ένα άριστο αντικαταθλιπτικό, βοηθώντας τον οργανισμό να απελευθερωθεί από το αίσθημα του άγχους.

ΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ
Είναι ένα αιθέριο έλαιο με ευχάριστο άρωμα. Είναι καλό τονωτικό για το νευρικό σύστημα. Χρησιμοποιείται κατά της διάρροιας, γαστρίτιδας, κολικού, ναυτίας, λόξυγκα, λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Χρήσιμο για ξηρά, μολυσμένα και ευερέθιστα δέρματα.

ΥΛΑΝΓΚ-ΥΛΑΝΓΚ
Το όνομα του σημαίνει << το λουλούδι των λουλουδιών >> και βγαίνει με απόσταξη των λουλουδιών του δένδρου. Βρίσκεται στις Φιλιππίνες και στο νησί Reunion . Στη Μανίλλα το δένδρο ανθίζει όλο το χρόνο .Τα λουλούδια μαζεύονται μόνο το Μάιο και τον Ιούνιο νωρίς το πρωί.
Το έλαιο εξάγεται από τα φρέσκα άνθη του φυτού. Η έντονη γλυκιά ευωδιά του υλανγκ-υλάνγκ και η φήμη του ως αφροδισιακού το έχουν κάνει πολύ δημοφιλές και γι αυτό το λόγο περιέχεται σε πολλά αρώματα.

Χρησιμοποιείται σε υπερένταση αΰπνία, κατάθλιψη, λιπαρό δέρμα, υπέρταση γαστρεντερίτιδα.
Αναμιγνύεται με έλαιο λεβάντας, γιασεμιού, χαμομηλιού, περγαμότου, λιβανιού κτλ

ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Είναι ένα ηρεμιστικό και χαλαρωτικό έλαιο. Χρησιμοποιείται πολύ για τη φροντίδα του δέρματος διότι περιέχει αντιγηραντικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Χρησιμοποιείται στο μπάνιο στο μασάζ, σε αφρόλουτρα, σαμπουάν σε κρέμες και σε άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

– Περισσότερα αιθέρια έλαια 

Ρωμαϊκό Χαμομήλι – Λιβάνι – Υλάνγκ υλάνγκ – Κανέλα – Γλυκό πορτοκάλι – Πικρό πορτοκάλι – Περγαμόντο – Λεμονόφλουδα – Γκρέιπφρουτ – Μανταρίνι – Κυπαρίσσι – Λεμονόχορτο – Σιτρονέλλα – Ευκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος – Ευκάλυπτος – Γωλθερία – Άρκευθος – Λεβάντα – Λαβαντίν – Γερμανικό χαμομήλι – Τεϊόδεντρο – Νιαούλι – Μέντα – Βασιλικός – Μαντζουράνα – Γεράνι – Πεύκο του βορρά – Μαύρο πιπέρι – Καμφορά – Πατσουλί – Μείγμα τριαντάφυλλου – Δενδρολίβανο – Σανδαλόξυλο – Γαρίφαλο – Θυμάρι – Πιπερόριζα – Χαλαρωτικό μείγμα – Καθαριστικό μείγμα – Διεγερτικό μείγμα – Αναπνευστικό μείγμα.

——————————-
Ρωμαϊκό χαμομήλι
(Anthémis nobilis)
Όνομα: Ρωμαϊκό Χαμομήλι
Λατινικό όνομα: Anthémis nobilis
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Άνθη
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: angelate d’isoamyle, angelate d’ isobutyle

ΧΡΗΣΗ
Αιθέριο έλαιο για ανακούφιση από τους πόνους και τις κράμπες.
Φροντίδα επιδερμίδας: ακμή, τραύματα, τσιμπήματα εντόμων, ερεθισμένο δέρμα, ερεθισμός από το ξύρισμα (3 με 4 σταγόνες στο μπάνιο ή ψεκάστε 15 λεπτά πριν τον ύπνο)
Νευρικό σύστημα: συνεισφέρει στην ηρεμία και στην αποφυγή του άγχους. Είναι καλό για ημικρανίες, πονοκεφάλους, αϋπνία (3 με 4 σταγόνες στο μπάνιο ή ψεκάστε 15 λεπτά πριν τον ύπνο)
Δυσλειτουργία της πέψης: 1 με 2 σταγόνες στο μέλι δύο φορές την ημέρα προ φαγητού.

Λιβάνι
(Frankinsence)
Όνομα: Λιβάνι
Λατινικό όνομα: Boswellia carterii
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Χυμός δέντρου
Βιολογικό ή Φυσικό: Φυσικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: monoterpenes,olibanol, pipene, camphene, limonene, resinous substances.

ΧΡΗΣΗ
Αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό, στυπτικό, επουλωτικό, καταπραϋντικό.
Αναπνευστικός σωλήνας: αποχρεμπτικό (εισπνοή / 4 με 5 σταγόνες σε μέλι ή νερό)
Φροντίδα επιδερμίδας: τραύματα, ξηρές και ώριμες επιδερμίδες, ουλές (2 με 3 σταγόνες στην κρέμα για τόνωση)
Νευρικό σύστημα: ανησυχία, νευρική ένταση και άγχος (μασάζ 4 με 5 σταγόνες σε έλαιο βάσης).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Μη τοξικό, μη ερεθιστικό, δεν προκαλεί ευαισθησίες.

Υλάνγκ Υλάνγκ
Όνομα: Υλάνγκ υλάνγκ
Λατινικό όνομα: Cananga odorata
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Άνθη
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: Germacrene D, benzyl acetate, para methylanisole, alpha farnesene

ΧΡΗΣΗ
Αντιμολυσματικό, αντισηπτικό, για ευφορία, τονωτικό, καταπραϋντικό (των νεύρων).
Φροντίδα επιδερμίδας: ακμή, τσιμπήματα εντόμων, γενικά για τη φροντίδα της επιδερμίδας.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μάσκα προσώπου: 1 σταγόνα υλάνγκ υλάνγκ, 2 σταγόνες από χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι.
Νευρικό σύστημα: αϋπνία, νευρική ένταση και άγχος
1 σταγόνα υλάνγκ υλάνγκ, 2 σταγόνες σανδαλόξυλο, λεβάντα και γεράνι (κάντε μασάζ με αυτά σε ένα έλαιο βάσης ή ρίξτε τα στη μπανιέρα).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Μη τοξικό, μη ερεθιστικό, δεν προκαλεί ευαισθησίες
Προσέξτε τις διαφορετικές ποιότητες του υλάνγκ υλάνγκ.

Κανέλα
Όνομα: Κανέλα
Λατινικό όνομα: Cinnamomum zelanicum
Χρησιμοποιούμενο μέρος: φλοιός
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: Cinnamalehyde, cinnamyle acetate, cineole

ΧΡΗΣΗ
Φροντίδα επιδερμίδας: τσιμπήματα εντόμων (εξωτερικά, αραιωμένο σε βαλσαμέλαιο).
Πέψη: για προβλήματα της πέψης και για την τόνωση της όρεξης (2 με 3 σταγόνες 2 φορές την ημέρα μέσα σε μέλι)
Διεγερτικό: του κυκλοφορικού

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Μην χρησιμοποιείτε αυτούσιο το έλαιο στο δέρμα!

Γλυκό πορτοκάλι
Όνομα: Γλυκό πορτοκάλι
Λατινικό όνομα: Citrus sinensis
Χρησιμοποιούμενο μέρος: φλούδα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: απλή expression
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: limonene (90 με 97%) + monoterpenes

ΧΡΗΣΗ
Καταπραϋντικό και χαλαρωτικό. Αντισηπτικό και χωνευτικό.
Ψεκάστε 30 λεπτά με 1 ώρα για την χαλάρωση των παιδιών και για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Φωτοτοξικό: Μην εκτίθεστε στον ήλιο μετά τη χρήση.
Μπορεί να γίνει ερεθιστικό για την επιδερμίδα (σε μεγάλες δόσεις)

Πικρό πορτοκάλι
Όνομα: Πικρό πορτοκάλι
Λατινικό όνομα: Citrus aurantium var amara
Χρησιμοποιούμενο μέρος: βλαστοί
Βιολογικό ή Φυσικό: Φυσικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: linalyl acetate, limonene

ΧΡΗΣΗ
Για τη βελτίωση του ύπνου και για χαλάρωση: κάντε μασάζ με 5 έως 10 σταγόνες μέσα σε κάποιο έλαιο βάσης ή ψεκάστε πριν τον ύπνο.
Φροντίδα επιδερμίδας: αναγεννητικό του δέρματος: 1 με 2 σταγόνες σε μια κρέμα.
Πέψη: για προβλήματα της πέψης και για την τόνωση της όρεξης (2 με 3 σταγόνες 2 φορές την ημέρα μέσα σε μέλι)
Αναπνευστική οδός: Κάντε μασάζ με 5 έως 10 σταγόνες μέσα σε κάποιο έλαιο βάσης.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Φωτοτοξικό: Μην εκτίθεστε στον ήλιο μετά τη χρήση.

Περγαμόντο
Όνομα: Περγαμόντο
Λατινικό όνομα: Citrus aurantium ssp. bergamia
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Φλούδα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: απλή expression
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως, τη ζέστη και την υγρασία.
Κύριες συνιστώσες: limonene, linalool, linalyl acetate.

ΧΡΗΣΗ
Νευρικό σύστημα: ανησυχία, άγχος, αϋπνία (ψεκάστε στο δωμάτιο μόλις πριν πέσετε για ύπνο ή ρίξτε 5 σταγόνες στη μπανιέρα)
Φροντίδα επιδερμίδας: Κάντε μασάζ με 2 έως 3 σταγόνες μέσα σε κάποιο έλαιο βάσης
Πέψη: για το κλείσιμο της όρεξης (1 σταγόνα σε ελαιόλαδο μόλις πριν το φαγητό)

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Φωτοευαισθησία: Μην εκτίθεστε στον ήλιο μετά τη χρήση.

Λεμονόφλουδα
Όνομα: Λεμονόφλουδα
Λατινικό όνομα: Citrus limon
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Φλούδα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: απλή expression
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως, τη ζέστη και την υγρασία.
Κύριες συνιστώσες: gamma repinenes, pinenes

ΧΡΗΣΗ
Φροντίδα επιδερμίδας: ακμή, εύθραυστα νύχια, λιπαρά μαλλιά, τσιμπήματα εντόμων.
Αναπνευστική οδός: άσθμα, λοιμώξεις του λαιμού (1 σταγόνα μαζί με μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό)
Για ευεξία των ποδιών: 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι, γεράνι και λεβάντα σε έλαιο τζοτζόμπα για μασάζ στα πόδια πριν τον ύπνο.
Για καθαρισμό του αέρα: ψεκάστε μία ώρα σε κάθε δωμάτιο
Άλλες χρήσεις: το αιθέριο έλαιο λεμονιού επίσης χρησιμοποιείται συχνά σαν συνθετικό σε σαπούνια, απορρυπαντικά, καλλυντικά, κολόνιες και αρώματα. Επίσης χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Φωτοευαισθησία

Γκρέιπφρουτ
Όνομα: Γκρέιπφρουτ
Λατινικό όνομα: Citrus paradisi rose
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Φλούδα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: απλή κρύα expression
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως, τη ζέστη και την υγρασία.
Κύριες συνιστώσες: limonene, citronellal

ΧΡΗΣΗ
Φροντίδα επιδερμίδας / μαλλιών: παράδειγμα: 1 σταγόνα σε μια κρέμα για λιπαρά δέρμα.
Νευρικό σύστημα: συνεισφέρει στην ηρεμία και στην αποβολή του άγχους. (Κάντε μασάζ με 4 έως 5 σταγόνες μέσα σε κάποιο έλαιο βάσης ή ρίξτε στη μπανιέρα)
Για καθαρισμό του αέρα: ψεκάστε μία ώρα το κάθε δωμάτιο.
Άλλες χρήσεις: Το αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ επίσης χρησιμοποιείται συχνά σαν συνθετικό σε σαπούνια, απορρυπαντικά, καλλυντικά, κολόνιες και αρώματα. Επίσης χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Φωτοευαισθησία.

Μανταρίνι
Όνομα: Μανταρίνι
Λατινικό όνομα: Citrus reticulata
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Φλούδα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: απλή κρύα expression
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως, τη ζέστη και την υγρασία.
Κύριες συνιστώσες: d limonene, gamma terpene, alpha pinene

ΧΡΗΣΗ
Νευρικό σύστημα: συνεισφέρει στην ηρεμία και στην αποβολή του άγχους. (Κάντε μασάζ με 4 έως 5 σταγόνες μέσα σε κάποιο έλαιο βάσης ή ρίξτε στη μπανιέρα ή ψεκάστε 15 λεπτά πριν τον ύπνο).
Στομαχικές δυσλειτουργίες: 1 με 2 σταγόνες μέσα στη ζάχαρη.
Άλλες χρήσεις:
Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και για τον αρωματισμό των γλυκισμάτων.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Φωτοευαισθησία.

Κυπαρίσσι
Όνομα: Κυπαρίσσι
Λατινικό όνομα: Cupressus sempervirens
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Κλαδί
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: d pinene, d campene, d sylvestrene, cymene

ΧΡΗΣΗ
Κυκλοφορικό: μύες και αρθρώσεις: με μια κομπρέσα πάνω στη κράμπα, για τους ρευματισμούς ή την κακή κυκλοφορία του αίματος.
Αναπνευστική οδός: άσθμα, λοιμώξεις του λαιμού (εισπνοές: 2 με 3 σταγόνες)
Φροντίδα επιδερμίδας: αντισηπτικό

Λεμονόχορτο
Όνομα: Λεμονόχορτο
Λατινικό όνομα: Cymbopogon citratus
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Φυτό
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: citral

ΧΡΗΣΗ
Για μασάζ, εισπνοές, εσωτερική
Φροντίδα επιδερμίδας: υπερβολική εφίδρωση, τόνωση των ιστών, εντομοαπωθητικό
Νευρικό σύστημα: πονοκέφαλος, άγχος
Κυκλοφορικό και αρθρώσεις: για μυϊκούς πόνους και κακή κυκλοφορία του αίματος
Άλλες χρήσεις: Το λεμονόχορτο χρησιμοποιείται σε όλους τους τύπους καλλυντικών προϊόντων και σαν παράγοντας γεύσης στις περισσότερες κατηγορίες τροφών.

Σιτρονέλλα
Όνομα: Σιτρονέλλα
Λατινικό όνομα: Cymbopogon winteriani
Χρησιμοποιούμενο μέρος: πράσινο μέρος του άνθους
Βιολογικό ή Φυσικό: Φυσικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: citronellal, citronnellol, geraniol

ΧΡΗΣΗ
Για καθαρισμό του αέρα: ψεκάστε για μία ώρα σε κάθε δωμάτιο
Φροντίδα επιδερμίδας: για να ανακουφίζει από τα τσιμπήματα των εντόμων (για τοπική εφαρμογή 4 με 5 σταγόνες σε ένα έλαιο βάσης)

Ευκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος
Όνομα: Ευκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος
Λατινικό όνομα: Eucalyptus globulus
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Φύλλα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: eucalyptol, alpha pinene, limonene, para cymene

ΧΡΗΣΗ
Αναπνευστική οδός: άσθμα, λοιμώξεις του λαιμού
(εσωτερικά, 2 με 5 σταγόνες 2 με 3 φορές την ημέρα μέσα στο μέλι)
(ψεκασμός 15 λεπτά την ημέρα μέσα στο δωμάτιο)
(εισπνοή 2 σταγόνων από αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, θυμαριού, λεβάντας και πεύκου σε ένα μπολ με βραστό νερό)
Φροντίδα επιδερμίδας: ηλιακά εγκαύματα (2 σταγόνες ευκαλύπτου + 3 σταγόνες λεβάντας και δενδρολίβανου σε 50 ml βαλσαμέλαιο)

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αποφύγετε τη χρήση για μικρά παιδιά

Ευκάλυπτος
Όνομα: Ευκάλυπτος
Λατινικό όνομα: Eucalyptus radiata
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Φύλλα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: eucalyptol, alpha terpineol, limonene, terpinen-4-ol

ΧΡΗΣΗ
Αντισηπτικό, αντιμολυσματικό και υποβοηθητικό της πέψης
Για να προλαμβάνει το κρύωμα: 2 με 5 σταγόνες 2 με 3 φορές την ημέρα μέσα στο μέλι.
Διάχυση 15 λεπτά πριν τον ύπνο στο δωμάτιο.

Γωλθερία
Όνομα: Γωλθερία
Λατινικό όνομα: Gaultheria fragantissima
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Φύλλα
Βιολογικό ή Φυσικό: Φυσικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: methyl salicylate (99%)

ΧΡΗΣΗ
Αντιφλεγμονώδες, αντιρρευματικό, στυπτικό
Χρήση: για διάχυση και τοπικό μασάζ για μυϊκούς πόνους και ρευματισμούς (2 με 3 σταγόνες σε κάποιο έλαιο βάσης)

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αποφύγετε τη χρήση στα παιδιά
Τοξικό για εσωτερική χρήση.

Άρκευθος
Όνομα: Άρκευθος
Λατινικό όνομα: Juniperus communis
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Καρπός
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: Pinene, sabinene, thuyopsene, terpinene, terpinen-4-ol

ΧΡΗΣΗ
Αρθρώσεις: για μυϊκούς πόνους
(ζεστές κομπρέσες με 2 έως 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου αρκεύθου)
(κάντε μασάζ με 4 έως 5 σταγόνες σε 50 ml έλαιο άρνικας ή έλαιο καλέντουλας)
Πέψη: για τη διέγερση των λειτουργιών της πέψης (1 με 2 σταγόνες μέσα στο μέλι προ φαγητού πρωί και βράδυ)

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αποφύγετε τη χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λεβάντα
Όνομα: Λεβάντα
Λατινικό όνομα: True lavender
Χρησιμοποιούμενο μέρος: πρώτα άνθη
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: linalyl acetate, linalool, ocimene, lavandulyl acetate

ΧΡΗΣΗ
Φροντίδα επιδερμίδας: Εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων, κοψίματα…
(απευθείας στο δέρμα, 5 σταγόνες μέσα σε 50 ml βαλσαμέλαιο)
(κομπρέσες φτιαγμένες από βραστό νερό και 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας)
Αναπνευστική οδός: δείτε στον ευκάλυπτο
Νευρικό σύστημα: πονοκέφαλος, αϋπνία, νευρική ένταση…
(ψεκάστε 25 λεπτά στο υπνοδωμάτιο πριν κοιμηθείτε)
(10 με 15 σταγόνες σε ζεστό νερό στη μπανιέρα πριν τον ύπνο)
(2 με 5 σταγόνες μέσα στο μέλι 2 με 3 φορές την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα)
Άλλες χρήσεις: η λεβάντα χρησιμοποιείται σε όλους τους τύπους καλλυντικών προϊόντων και σαν παράγοντας γεύσης στις περισσότερες κατηγορίες τροφών.

Λαβαντίν
Όνομα: Λαβαντίν
Λατινικό όνομα: Lavandula X super
Χρησιμοποιούμενο μέρος: πρώτα άνθη
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: linalyl acetate, linalool, campher, cineol, phellandrene.


ΧΡΗΣΗ
Αρθρώσεις: μυϊκοί πόνοι και ρευματισμοί
(κάντε μασάζ 4 με 5 σταγόνες σε 50 ml έλαιο άρνικας ή έλαιο καλέντουλας)
(ζεστές κομπρέσες από 2 με 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου λαβαντίν)
Νευρικό σύστημα: πονοκέφαλος, αϋπνία, νευρική ένταση…
(ψεκάστε 25 λεπτά στο υπνοδωμάτιο πριν κοιμηθείτε)
(10 με 15 σταγόνες σε ζεστό νερό στη μπανιέρα πριν τον ύπνο)
(2 με 5 σταγόνες μέσα στο μέλι 2 με 3 φορές την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα)
Άλλες χρήσεις: η λαβαντίν χρησιμοποιείται σε όλους τους τύπους καλλυντικών προϊόντων και σαν παράγοντας γεύσης στις περισσότερες κατηγορίες τροφών.

Γερμανικό Χαμομήλι
Όνομα: Γερμανικό χαμομήλι
Λατινικό όνομα: Matricaria chamomilla
Χρησιμοποιούμενο μέρος: άνθη
Βιολογικό ή Φυσικό: Φυσικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: a bisabolol, flavones, polyines, coumarines, choline

ΧΡΗΣΗ
Φροντίδα επιδερμίδας: ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, κοψίματα, τσιμπήματα εντόμων (5 σταγόνες σε έλαιο βάσης)
Νευρικό σύστημα: ημικρανίες, άγχος (τοπικό μασάζ με 3 έως 4 σταγόνες σε κάποιο έλαιο βάσης)
Αναπνευστική οδός: αποχρεμπτικό (εισπνοές, 4 με 5 σταγόνες σε γάλα ή νερό)

Τεϊόδεντρο
Όνομα: Τεϊόδεντρο
Λατινικό όνομα: Melaleuca alternifolia
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Φύλλα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: Terpinen-4ol, alpha terpinene, gamma terpinene, alpha terpineol

ΧΡΗΣΗ
Αντιμολυσματικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες.
Αναπνευστική οδός: φλεγμονή στο λαιμό, υγιεινή του λαιμού (τοπικό μασάζ: 1 με 2 σταγόνες σε κάποιο έλαιο βάσης, 3 έως 5 φορές ημερησίως)
Φροντίδα επιδερμίδας: τσιμπήματα εντόμων, λιπαρό δέρμα, στίγματα, εγκαύματα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Μη τοξικό, μη ερεθιστικό. Πιθανώς να προκαλέσει ευαισθησία σε κάποια άτομα.

Νιαούλι
Όνομα: Νιαούλι
Λατινικό όνομα: Melaleuca viridiflora
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Φύλλα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: Cineol, alpha pinene, viridiflorol

ΧΡΗΣΗ
Αντιμολυσματικό, αντισηπτικό, επουλωτικό,..
Προστασία του αναπνευστικού συστήματος: (τοπικό μασάζ: 1 με 2 σταγόνες σε κάποιο έλαιο βάσης, 3 έως 5 φορές ημερησίως)
Φροντίδα επιδερμίδας: τσιμπήματα εντόμων, λιπαρό δέρμα, στίγματα, εγκαύματα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Μη τοξικό, μη ερεθιστικό. Πιθανώς να προκαλέσει ευαισθησία σε κάποια άτομα.

Μέντα
Όνομα: Μέντα
Λατινικό όνομα: Mentha piperita
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Άνθη
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: menthol, menthone, cineol

ΧΡΗΣΗ
Αντιμολυσματικό, αντισηπτικό, επουλωτικό.
Αποσμητικό χώρου: διάχυση (30 λεπτά)
Νευρικό σύστημα: πνευματική κούραση, άγχος
Πεπτικό σύστημα: κολικός, κράμπες, εξασθένιση, ναυτία
(4 με 5 σταγόνες σε ένα χαρτομάντιλο για αναπνοές όταν έχετε ταξιδιωτική ναυτία)
Ενάντια στον πόνο: (πτώση, πονοκέφαλος, πονόδοντος): (κάντε κομπρέσες με 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας)
Σαν διεγερτικός παράγοντας: πριν τις εξετάσεις ή αθλητικούς αγώνες
(ψεκάστε 5 λεπτά στο μπάνιο αμέσως μετά το ξύπνημα)
(1 με 2 σταγόνες μέσα στο μέλι 2 φορές την ημέρα)

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Χρησιμοποιήστε με μέτρο.
Αποφύγετε τη χρήση στα παιδιά.
Μην το χρησιμοποιείτε στη μπανιέρα: θερμικό σοκ
Μην το χρησιμοποιείτε πριν τον ύπνο.

Βασιλικός
Όνομα: Βασιλικός
Λατινικό όνομα: Ocimum basilicum
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Άνθη και Φύλλα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: Linalol, cineol, methylchavicol

ΧΡΗΣΗ
Τονωτικό, αντισηπτικό, χωνευτικό.
Στομαχικές δυσλειτουργίες: 1 με 2 σταγόνες μέσα στο ελαιόλαδο μόλις πριν το φαγητό
Φροντίδα επιδερμίδας: τσιμπήματα εντόμων
Άλλες χρήσεις: Ο βασιλικός χρησιμοποιείται σαν παράγοντας γεύσης στις περισσότερες κατηγορίες τροφίμων.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μαντζουράνα
Όνομα: Μαντζουράνα
Λατινικό όνομα: Origanum majorana
Χρησιμοποιούμενο μέρος: Άνθη και Φύλλα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: Sabinene, terpinene, terpinene-4-ol

ΧΡΗΣΗ
Για να είστε σε φόρμα! 10 με 15 σταγόνες μαντζουράνας και δενδρολίβανου στο μπάνιο.
Νευρικό σύστημα: συνεισφέρει στην ηρεμία και στην αποβολή του άγχους. Είναι καλό για την αϋπνία (ψεκάστε 15 λεπτά πριν από τον ύπνο)
Στομαχικές δυσλειτουργίες: 3 με 4 σταγόνες μέσα στο μέλι 2 φορές ημερησίως προ φαγητού
Για πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες: με μια κομπρέσα πάνω στην κράμπα ή στους ρευματισμούς (5 σταγόνες).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Μην το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γεράνι
Όνομα: Γεράνι
Λατινικό όνομα: Pelargonium roseum, Pelargonium X asperum
Χρησιμοποιούμενο μέρος: εναέριο μέρος
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: Citronnellol, geraniol, linalool, formiate of citronnellyle

ΧΡΗΣΗ
Φροντίδα προσώπου: φραγμένη επιδερμίδα, εγκαύματα, κοψίματα, πληγές…
(κάντε μασάζ 2 φορές ημερησίως με 5 έως 7 σταγόνες μέσα σε αμυγδαλέλαιο)
(κάντε κομπρέσες από 3 έως 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου)
Κυκλοφορικό: engorgment του στήθους, κακή κυκλοφορία του αίματος
Άλλες χρήσεις: το γεράνι χρησιμοποιείται συχνά σαν συνθετικό σε όλα τα παιδικά καλλυντικά.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Πιθανώς μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα σε υπερευαίσθητα άτομα, ιδίως με το bourbon σημάδι.

Πεύκο του βορρά
Όνομα: Πεύκο του βορρά
Λατινικό όνομα: Pinus sylvestris
Χρησιμοποιούμενο μέρος: βελόνες
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: Pinene, limonene, camphene

ΧΡΗΣΗ
Αποσμητικό, αντισηπτικό, αποχρεμπτικό, διεγερτικό.
Αναπνευστικό σύστημα:
Εισπνοή / 4 με 5 σταγόνες σε ένα μπολ βραστό νερό, 2 με 3 φορές ημερησίως, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.
Αναμείξτε 2 σταγόνες πεύκου του βορρά, 3 σταγόνες ευκαλύπτου, 1 σταγόνα λεβάντα, σε 50 ml ελαίου βάσης.
Εισπνοή: 1 κουταλιά της σούπας σε ένα μπολ με βραστό νερό
Ψεκασμός: 15 λεπτά στο μπάνιο αμέσως μετά το ξύπνημα
3 έως 5 σταγόνες μέσα στο μέλι, 3 με 4 φορές ημερησίως

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Πιθανή ευαισθησία
Αποφύγετε σε καταστάσεις αλλεργικής επιδερμίδας.

Μαύρο Πιπέρι
Όνομα: Μαύρο πιπέρι
Λατινικό όνομα: Pipper nigrum
Χρησιμοποιούμενο μέρος: καρπός
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: b- bisabolene, camphene, b- caryophyllene, terpene, sesquiterpene

ΧΡΗΣΗ
Ενάντια σε μυϊκούς πόνους: ιδιαίτερα πριν από αθλητικούς διαγωνισμούς
(κάντε μασάζ με 2 έως 3 σταγόνες, μέσα σε κάποιο έλαιο βάσης)
Πεπτικό σύστημα: χάσιμο της όρεξης, ναυτία. Είναι καλό για τη διέγερση της πέψης. (κάντε μασάζ με 2 έως 3 σταγόνες σε κάποιο έλαιο βάσης)

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ερεθιστικό σε υψηλή συγκέντρωση. Χρησιμοποιήστε το με μέτρο.
Όχι για εσωτερική χρήση.

Καμφορά
Όνομα: Καμφορά
Λατινικό όνομα: Cinnamomum camphora cineol
Χρησιμοποιούμενο μέρος: φύλλα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: Cineol 1-8, Sabinene, alpha-terpineol, alpha-pinene

ΧΡΗΣΗ
Το αιθέριο έλαιο καμφοράς είναι πολύ γνωστό για τις αντομολυσματικές του ιδιότητες.
Αναπνευστική οδός: αποχρεμπτικό, αντιμολυσματικό
Εισπνοή: 4 με 5 σταγόνες σε βραστό νερό, 2 με 3 φορές ημερησίως, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.
Τρίψιμο του κορμιού (το πρωί και το βράδυ) με 2 σταγόνες καμφορά, ευκαλύπτου, δενδρολίβανου και λεβάντας, σε 50 ml λάδι βάσης.
Διάχυση για 1 ώρα.
Αλλεργία στη γύρη: 4 με 5 σταγόνες μέσα σε ένα χαρτομάντιλο.

Πατσουλί
Όνομα: Πατσουλί
Λατινικό όνομα: Pogestemon cablin
Χρησιμοποιούμενο μέρος: φύλλα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: υδροαπόσταξη
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως.
Κύριες συνιστώσες: Patchoulol, alpha-bulnesene, alpha gaine

ΧΡΗΣΗ
Κυκλοφορικό: ιδιαίτερα για βαριά πόδια
(κάντε μασάζ με 4 σταγόνες πατσουλί, φλούδας λεμονιού και γερανιού, σε ένα λάδι βάσης, πριν τον ύπνο)
διεγερτικό και τονωτικό έλαιο: 2 σταγόνες μέσα στο μέλι, το πρωί.
Φροντίδα επιδερμίδας: καλό για λιπαρό δέρμα (ακμή, στίγματα…)

Μείγμα τριαντάφυλλου
Όνομα: Μείγμα τριαντάφυλλου
Λατινικό όνομα: Rose synergie
Συνταγή: Αιθέριο έλαιο γερανιού, τριαντάφυλλου, Aniba parviflora
Χρησιμοποιούμενο μέρος: φύλλα
Βιολογικό ή Φυσικό: Φυσικό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως και την υγρασία
Κύριες συνιστώσες: Linalol, citronnellol, nerol

ΧΡΗΣΗ
Θεραπευτικό, αντισηπτικό, καθαριστικό, αντιμολυσματικό.
Φροντίδα επιδερμίδας: έλαιο μασάζ σώματος
7 έως 10 σταγόνες μέσα 150 ml ελαίου καλέντουλας, μετά το ντους
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μάσκα προσώπου: 5 σταγόνες στο μείγμα
Για χαλάρωση: διάχυση για μια ώρα.

Δενδρολίβανο
Όνομα: Δενδρολίβανο
Λατινικό όνομα: Rosemarinus off camphre
Χρησιμοποιούμενο μέρος: εναέριο μέρος (φύλλα και άνθη)
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως και την υγρασία
Κύριες συνιστώσες: Cineol, campher, pinene, camphene, limonene, myrcene

ΧΡΗΣΗ
Ενάντια στους μυϊκούς πόνους και την κακή κυκλοφορία του αίματος
Κάντε μασάζ με 4 έως 5 σταγόνες, μέσα σε κάποιο έλαιο βάσης (50 ml)
20 με 25 σταγόνες μέσα στη μπανιέρα
Πεπτικό σύστημα: (3 με 5 σταγόνες μέσα στο μέλι, 3 με 4 φορές ημερησίως)
Προβλήματα των νεύρων: πνευματική κόπωση, άγχος

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Μη ερεθιστικό (μόνο αραιωμένο)
Αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε από επιληπτικούς και άτομα που είναι αλλεργικά στην καμφορά (ναφθαλίνη).Σανδαλόξυλο
Όνομα: Σανδαλόξυλο
Λατινικό όνομα: Santalum album, Santalum austrocaledonicum
Χρησιμοποιούμενο μέρος: ξύλο
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως και την υγρασία
Κύριες συνιστώσες: Alpha-santalol, beta-santalol

ΧΡΗΣΗ
Διάχυση: 15 λεπτά 2 με 3 φορές την ημέρα
Νευρικό σύστημα: ανησυχία, κατάθλιψη, αϋπνία
(10 με 15 σταγόνες από σανδαλόξυλο και περγαμόντο στη μπανιέρα)
Φροντίδα επιδερμίδας: ακμή, ξηροδερμία, ενυδατικός παράγοντας
(μάσκα προσώπου με 2 σταγόνες σανδαλόξυλου, 1 σταγόνα λεβάντα και χαμομήλι και 2 κουταλιές της σούπας έλαιο τζοτζόμπα)
Αντιμολυματικό: Αντισηπτικό για το αναπνευστικό σύστημα και λοιμώξεις του ουροποιητικού.
Άλλες χρήσεις: Το σανδαλόξυλο επίσης χρησιμοποιείται σαν συνθετικό σε σαπούνια, κρέμες για μετά το ξύρισμα, καλλυντικά και αρώματα.

Γαρίφαλο
Όνομα: Γαρίφαλο
Λατινικό όνομα: Sygygium aromaticum
Χρησιμοποιούμενο μέρος: ξυλάκι
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: eugenol, eugenyl acetate, caryophyllene

ΧΡΗΣΗ
Αντισηπτικό, διεγερτικό
Φροντίδα επιδερμίδας: εγκαύματα, κοψίματα, εντομοαπωθητικό
Πέψη: κολικός, ναυτία (1 σταγόνα μέσα στο μέλι μετά το φαγητό)
Υγιεινή του μέγουλου
Άλλες χρήσεις: μαγείρεμα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το έλαιο γαρίφαλου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επιδερμίδα και στη βλεννώδη μεμβράνη. Το γαρίφαλο μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα σε μερικά άτομα.
Χρησιμοποιήστε το μόνο με μέτρο πολύ αραιωμένο (λιγότερο από 1 ανά 100)

Θυμάρι
Όνομα: Θυμάρι
Λατινικό όνομα: Thymus zygis thymol
Χρησιμοποιούμενο μέρος: εναέριο μέρος (άνθος)
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: Thymol, para cymene, gamma terpinene, linalool

ΧΡΗΣΗ
Αναπνευστική οδός: αποχρεμπτικό (εισπνοές / 1 σταγόνα σε ένα μπολ με βραστό νερό)
Κυκλοφορικό, μύες και αρθρώσεις: μυϊκοί πόνοι, κακή κυκλοφορία του αίματος, ρευματισμοί
(Κάντε μασάζ με 2 έως 3 σταγόνες σε κάποιο έλαιο βάσης)
Αρωματικό μπάνιο: τονωτικό αποτέλεσμα
(5 σταγόνες από γαλακτώδη έλαια θυμαριού, λεβάντας και γερανιού, το πρωί)

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Χρησιμοποιήστε το με μέτρο, μόνο πολύ αραιωμένο.
Το έλαιο τύπου θυμαριού περιέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα από τοξικές φαινόλες. Αυτές μπορεί να ερεθίσουν τις βλεννώδεις μεμβράνες, να προκαλέσουν δερματικούς ερεθισμούς και ευαισθησία σε ορισμένα άτομα.
Αποφύγετε την εσωτερική χρήση.

Πιπερόριζα
Όνομα: Πιπερόριζα
Λατινικό όνομα: Zingiber officinalis
Χρησιμοποιούμενο μέρος: ρίζωμα
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Μέθοδος παρασκευής: παραδοσιακή απόσταξη με ατμό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: phelandrene, camphene, zingizerene, sesquiterpenique alcohol

ΧΡΗΣΗ
Αφροδιασικό, αντισηπτικό, διεγερτικό, τονωτικό.
Κυκλοφορικό, μύες και αρθρώσεις: μυϊκοί πόνοι, κακή κυκλοφορία του αίματος, ρευματισμοί
(Κάντε μασάζ με 2 έως 3 σταγόνες σε κάποιο έλαιο βάσης)
Πεπτικό σύστημα: ναυτία, ταξιδιωτική ναυτία
(1 σταγόνα στο μέλι ή στη ζάχαρη)
Αφροδισιακό μείγμα: 1 σταγόνα πιπερόριζα, 1 σταγόνα γεράνι, 1 σταγόνα λεμόνι, μέσα στο μέλι

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Χρησιμοποιήστε το με μέτρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία σε ορισμένα άτομα.

Χαλαρωτικό μείγμα
Όνομα: Χαλαρωτικό μείγμα
Σύνθεση: Citrus paradisi, Citrus bergamia, citrus aurantium var amara, cedrus atlantica, lavandula X super.
Βιολογικό ή Φυσικό: Φυσικό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: limonene, linalyle acetate, linalool

ΧΡΗΣΗ
Καταπραϋντικό, αντιμολυσματικό, βοηθά στον ύπνο
Χαλάρωση: διάχυση για μία ώρα
Κάντε μασάζ με 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέσα σε καλέντουλα
Αρωματικό μπάνιο: 10 με 15 σταγόνες από το λάδι πριν τον ύπνο

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Φωτοευαισθησία: Μην εκτίθεστε στον ήλιο μετά τη χρήση.

Καθαριστικό μείγμα
Όνομα: Καθαριστικό μείγμα
Σύνθεση: Citrus reticulata, citrus sinensis, backhousia citriodorata
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: limonene, para cymene, alpha terpineol

ΧΡΗΣΗ
Καταπραϋντικό, αντιμολυσματικό, αποσμητικό
Αποσμητικό: διάχυση για μία ώρα
Αρωματικό μπάνιο: 10 με 15 σταγόνες από το λάδι πριν τον ύπνο
Χαλάρωση: Κάντε μασάζ με 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέσα σε καλέντουλα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Φωτοευαισθησία: Μην εκτίθεστε στον ήλιο μετά τη χρήση.

Διεγερτικό μείγμα
Όνομα: Διεγερτικό μείγμα
Σύνθεση: Citrus bergamia, citrus paradisi, citrus limon, pinus pinaster, mentha piperita, cymbopogon citratus
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: limonene, alpha pinene, beta pinene, linalyle acetate

ΧΡΗΣΗ
Τονωτικό, αντιμολυσματικό, αποσμητικό, διεγερτικό
Αποσμητικό / διώχνει την κούραση: διάχυση για μία ώρα
Κούραση, κατάθλιψη, υπνηλία: 4 με 5 σταγόνες σε ένα χαρτομάντιλο να αναπνέετε σε περίπτωση ταξιδιωτικής ναυτίας

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Φωτοευαισθησία: Μην εκτίθεστε στον ήλιο μετά τη χρήση.

Αναπνευστικό μείγμα
Όνομα: Αναπνευστικό μείγμα
Σύνθεση: Eucalyptus smithii, pinus sylvestris, lavandula X super, Eugenia aromaticum, melaleuca alternifolia
Βιολογικό ή Φυσικό: Βιολογικό
Εξοικονόμηση: προφυλάξτε το από το φως
Κύριες συνιστώσες: linalool, linalyle acetate, cineol, alpha pinene, beta pinene

ΧΡΗΣΗ
Αναπνευστικό μείγμα: διάχυση για μία ώρα
4 με 5 σταγόνες σε ένα χαρτομάντιλο για αναπνοές
Λοσιόν υποβοηθητική της πέψης / ψεκαστήρας: 5 με 7 σταγόνες του μείγματος, σε ένα παράγοντα διάλυσης σε ένα λίτρο νερού.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αποφύγετε τη χρήση στα άτομα που είναι αλλεργικά στον ευκάλυπτο.

Φαρμακοποιός Γιώργος Παπαϊωάννου (αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυτοθεραπείας – Αρωματοθεραπείας)  
http://aitheria-elea.blogspot.comΒέβαια η επίσημη ιατρική δεν χάνει ευκαιρία να υποβαθμίσει τα οφέλη της αρωματοθεραπείας…


Επικίνδυνη η αρωματοθεραπεία;Νέα επιστημονικά ευρήματα ρίχνουν τα αρωματικά έλαια στη… φωτιά

Επικίνδυνες ουσίες στον ατμοσφαιρικό αέρα απελευθερώνουν τα αιθέρια έλαια σύμφωνα με τους επιστήμονες, γεγονός που ενισχύει τη σημασία του σωστού αερισμού κλειστών χώρων

Περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη ενδεχομένως να κρύβουν τα αιθέρια έλαια για την υγεία μας, υποστηρίζει νέα μελέτη από την Ταϊβάν.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Φαρμακολογίας και Επιστημών Τσία-Ναν, διαπίστωσαν ότι τα αιθέρια έλαια – που χρησιμοποιούνται ως αρωματικά για εσωτερικούς χώρους ή σε χαλαρωτικά μπάνια και μασάζ – αλληλεπιδρούν με τον ατμοσφαιρικό αέρα παράγοντας επιβλαβή μικροσωματίδια, τα οποία ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις, πονοκεφάλους, ναυτία ή ακόμη και βλάβες στο ήπαρ και τους νεφρούς.

Τα χαλαρωτικά μασάζ στο μικροσκόπιο

Εξετάζοντας την απελευθέρωση των επικίνδυνων για την υγεία πτητικών οργανικών αερολυμάτων κατά τη χρήση αιθέριων ελαίων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια μασάζ αρωματοθεραπείας η συγκέντρωσή τους εκτοξευόταν 10 φορές υψηλότερα από ότι συνέβαινε κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μέτρησαν τη συγκέντρωση δευτερευόντων οργανικών αερολυμάτων που απελευθερώνονται κατά την τριβή των αιθέριων ελαίων στο δέρμα σε μασάζ που πραγματοποιούνταν σε δύο σπα στην Ταϊβάν.

«Οι πτητικές οργανικές ενώσεις που απελευθερώνουν τα αιθέρια έλαια αλληλεπιδρούν με το όζον που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, παράγοντας μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται δευτερογενή οργανικά αερολύματα. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς σε μάτια και αναπνευστική οδό» αναφέρουν οι ειδικοί.

Αρκετά υψηλά επίπεδα επιβλαβών μικροσωματιδίων εντόπισαν επίσης και κατά τη διάρκεια καύσης των αιθέριων ελαίων σε εσωτερικούς χώρους όπως στο σπίτι ή στο γραφείο. Αυτά ωστόσο δεν κρίθηκαν το ίδιο ανησυχητικά με εκείνα που παρατηρήθηκαν κατά το μασάζ αρωματοθεραπείας στα σπα.


Τεράστια η σημασία του εξαερισμού

Τα αιθέρια έλαια πιστεύεται ότι προσφέρουν αρκετά ευεργετικά οφέλη, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται η βελτίωση του δέρματος, η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και η καταπολέμηση της αϋπνίας.

«Από τη στιγμή που η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό και από αρκετά ινστιτούτα αισθητικής και αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες συμπληρωματικές θεραπείες, οι επιπτώσεις της στην ποιότητα του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα και στην υγεία δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν» υπογραμμίζουν οι ερευνητές με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Environmental Engineering Science».

Για τον λόγο αυτόν, τονίζουν, το σύστημα εξαερισμού ενός σπα παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα των επιβλαβών ουσιών που συγκεντρώνονται στον χώρο κατά την διάρκεια μασάζ αρωματοθεραπείας.

Ειρήνη Βενιού στο Βήμα

Αρχική

Advertisements
Κατηγορίες:Υγεία
 1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: