Αρχική > Χρήσιμα > Φτιάξτε το δικό σας ξύδι: 20 εναλλακτικές, οικολογικές και οικονομικές χρήσεις

Φτιάξτε το δικό σας ξύδι: 20 εναλλακτικές, οικολογικές και οικονομικές χρήσεις

Τετάρτη, 7, Δεκεμβρίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments

Στοίχημα ότι χρησιμοποιείτε το μπουκάλι ξύδι που έχετε στο σπίτι σας αποκλειστικά για να ραντίσετε τη σαλάτα σας. Το υγρό αυτό ανακαλύφθηκε κατά λάθος, όταν προϊόντα όπως το κρασί, η μπύρα και ο μηλίτης άρχισαν με τον καιρό να αποκτούν μια ξινή γεύση.

Γνωρίζατε όμως ότι το ξύδι, ιδιαίτερα το λευκό και εκείνο που προέρχεται από το μηλίτη έχει πάρα πολλές χρήσεις;

Ιδού 20 ασυνήθιστες και οικολογικές χρήσεις του ξυδιού που ίσως να μην έχετε σκεφτεί:

1. Κοντίσιονερ για τα μαλλιά
Αν θέλετε μεταξένια και λαμπερά μαλλιά το ξύδι κάνει θαύματα! Διαλύστε ένα κουτάλι της σούπας ξύδι από μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό μαζί με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου. Απλώστε στα μαλλιά σας και ξεπλύνετε καλά. Τα μαλλιά θα αποκτήσουν αστραφτερό χρώμα και οι κόμποι θα διαλυθούν. Για λίγο χρόνο το κεφάλι σας θα μυρίζει αλλά σύντομα η μυρωδιά θα εξαφανιστεί.

2. Σκοτώνει τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια
Τα ζιζάνια μπορεί να χαλάσουν την εικόνα ενός διαφορετικά αψεγάδιαστου γκαζόν, μποστανιού ή λουλουδόκηπου. Ξεχάστε τα χημικά και χρησιμοποιείστε δυνατό ξύδι υψηλής περιεκτικότητας οξικού οξέος!

3. Αφαιρέστε σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη
Τα σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη μπορούν να καταστρέψουν την αγαπημένη σας μπλούζα. Τα αποσμητικά κάνουν χειρότερα τα πράγματα στην αντίδρασή τους με τα άλατα του ιδρώτα. Ψεκάστε το λεκέ με δυνατό λευκό ξύδι πριν την πλύση και ο λεκές θα εξαφανιστεί.

4. Μαλακώνει τα υφάσματα
Μισό ποτήρι λευκού ξυδιού στον κύκλο πλύσης όχι μόνο προστατεύει τα λινά και προστατεύει τα χρώματα, αλλά απομακρύνει και τα απομεινάρια απορρρυπαντικού. Προτείνεται ακόμα ως αντικατάστατο του μαλακτικού – απλά προσθέστε λίγο ξύδι κατά τον κύκλο του ξεπλύματος.

5. Γιατρεύει τον πονόλαιμο
Πιείτε ή κάντε γαργάρες με λίγο ξύδι από μηλίτη διαλυμένο σε ζεστό νερό. Προσθέστε λίγο μέλι στο μείγμα για να το κάνετε πιο ανεκτό.

6. Εξοντώστε τα μυρμήγκια
Κυκλοφορούν μικρά οικιακά μυρμήγκια στην κουζίνα σας; Ψεκάστε τα με ένα μείγμα 50-50 νερό-ξύδι και θα απομακρυνθούν. Το ξύδι “σβήνει” επίσης της οσμές των τροφών που τα οδηγούν στην κουζίνα.

7. Ανακουφίστε τους πονεμένους μύες
Το ξύδι από μηλίτη απορροφά το γαλακτικό οξύ μου συγκεντρώνεται στους μύες μετά την άσκηση και προκαλεί πόνο. Ανακατέψτε λίγες κουταλιές ξύδι σε ένα ποτήρι νερό, μουλιάστε ένα πανί και ακουμπήστε το στις πονεμένες περιοχές για 20 λεπτά.

8. Φρεσκάρετε την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας
Μυρίζει τσιγαρίλα, καμμένο φαγητό ή το κατοικίδιό σας: το ζήτημα είναι οι δυσάρεστες μυρωδιές είναι ενοχλητικές. Τα χημικά αποσμητικά απλά καλύπτουν τις δυσάρεστες οσμές και κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Το οξικό οξύ του ξυδιού απορροφά τις μυρωδιές, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε βρώμικες επιφάνειες.

9.Αφαιρέστε αυτοκόλλητα
Ζεστάνετε λίγο λευκό ξύδι και βουτήξτε ένα πανί. Τα αυτοκόλλητα στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου ή στην πόρτα της ντουλάπας αποτελούν παρελθόν.

10. Σταματάει το λόξυγγα
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για το λόξυγγα. Την επόμενη όμως φορά που θα σας πιάσει λόξυγγας δοκιμάστε ένα σφηνάκι ξύδι.

11. Καθαρίστε τις βούρτσες βαφής
Ξεχάσατε να πλύνετε τις βούρτσες σας και έχουν κοκκαλώσει. Μην τις πετάξετε! Γεμίστε ένα τηγάνι με λευκό ξύδι και φέρτε το σε σημείο βρασμού. Βουτήξτε τις βούρτσες στο ζέον ξύδι μέχρι
η μπογιά να διαλυθεί.

12. Διαλύει τη σκουριά
Το οξικό οξύ στο ξύδι αντιδρά με το οξείδιο του σιδήρου και απομακρύνει τη σκουριά από μικρά μεταλλικά υλικά: βίδες, παξιμάδια κλπ. Βάλτε τα σε ένα σκεύος γεμάτο με ξύδι και ξεπλύνετε καλά.

13. Αντιμετωπίστε τις μυρωδιές από τροφές
Τα τάπερ σας μπορεί να μυρίζουν έντονα από κάποια φαγητά. Καθαρίστε τα με ένα πανί μουλιασμένο στο ξύδι και οι οσμές θα εξαφανιστούν.

14. Απομακρύνετε τα μεταλλικά άλατα
Τα άλατα από το νερό δημιουργούν μια κρούστα στην καφετιέρα, το βραστήρα και το μπάνιο σας. Δημιουργήστε ένα μείγμα με ζεστό νερό και ξύδι και η καφετιέρα σας θα ξεβουλώσει. Καθαρίστε το μπάνιο σας με ξύδι και τα άλατα θα διαλυθούν.

15. Διορθώστε τα «λάθη» στην κουζίνα
Έπεσε πολύ κόκκινο πιπέρι στο φαγητό; Προσθέστε λευκό ξύδι ή ξύδι από μηλίτη για να εξουδετερώσετε το “κάψιμο”.

16. Επιμηκύνετε τη ζωή των κομμένων λουλουδιών
Τα μπουκέτα των λουλουδιών μαραίνονται γρήγορα. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι στο βάζο και τα λουλούδια θα διατηρηθούν λίγο περισσότερο.

17. Καθαρίστε γυαλί, πλαστικό, χρώμια και πατώματα
Το μαγικό μείγμα 50-50 νερό-ξύδι θα καθαρίσει τις επίμονες βρωμιές στα ράφια, το ψυγείο, τα ποτήρια και τις πορσελάνες σας. Δημιουργήστε μια αλοιφή με την πρόσθεση μαγειρικής σόδας ή
αναμείξτε 1/3 λευκό ξύδι, ⅓ καθαρό αλκοόλ, ⅓ νερό και τρεις σταγόνες υγρού πιάτων για ένα φτηνό και οικολογικό καθαριστικό πατωμάτων. Δε συστήνεται σε επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη.

18. Αντιμετωπίστε τις μυκητιάσεις
Μηρμυγκιές, μυκητιάσεις στα δάχτυλα του ποδιού, πιτυρίδα αντιμετωπίζονται με λευκό ξύδι ή ξύδι από μηλίτη. Βάλτε τα πόδια σε ένα μείγμα με ένα μέρος ξύδι σε πέντε μέρη νερό και θα καθαρίσετε.

19. Μαλακώνει και σκοτώνει τα βακτήρια στο κρέας
Θέλετε να μαλακώσετε το κρέας σας; Μαρινάρετε σε ξύδι από μηλίτη και σκοτώστε βακτήρια όπως το E. Coli.

20. Ξεβουλώνει τα λούκια και καθαρίζει τον σκουπιδοφάγο
Ξεβουλώστε το νεροχύτη σας χωρίς να καταφύγετε στο γνωστό καυστικό και επικίνδυνο χημικό. Ρίξτε μαγειρική σόδα και προσθέστε λευκό ξύδι. Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά και ξεπλύντε με βραστό νερό. Με το ίδιο κόλπο μπορείτε να καθαρίστε τον σκουπιδοφάγο σας. Ειδικότερα αν παγώσετε το ξύδι σε παγάκια θα ακονίσετε ταυτόχρονα και τις λεπίδες του.

Φτιάχνω σπιτικό ξύδι

Ξύδι, εξ ορισμού, είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης από βακτήρια του οξικού οξέος σε αλκοόλη. Τα βακτήρια που κάνουν αυτή τη δουλειά καλούνται οξοβακτηρίδια.
Με την οξική ζύμωση τα οξοβακτηρίδια παρέχουν το ένζυμο (αλκοολοξειδάση) και έτσι το οξυγόνο του αέρα μετατρέπει την αιθυλική αλκοόλη σε οξικό οξύ.
Το ξύδι με άλλα λόγια είναι ένα αραιό διάλυμα του οξικού οξέως.

Μερικά κρασιά χαλάνε (ξιδιάζουν) από μόνα τους, ειδικά αν δεν έχουν αποστείρωση, αν μας πάρει αέρα το βαρέλι αλλά και με την άνοδο της θερμοκρασίας το καλοκαίρι.
Εξάλλου η φυσιολογική κατάληξη κάθε κρασιού είναι να γίνει ξίδι. Αυτό γίνεται με δύο παράγοντες τον αέρα και την θερμοκρασία.

Εμείς πολύ απλά μπορούμε να φτιάξουμε ξίδι από κρασί μας, ρίχνοντάς του μέσα μαγιά ξιδιού και ζεστό νερό. Η μαγιά ξιδιού είναι τα κατακάθια στο κάτω μέρος του βαρελιού μας από το παλιό ξίδι. Τώρα αν δεν έχουμε κατακάθι, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικό ξίδι για να φτιάξουμε το ξίδι μας. Τα σπιτικά κρασιά είναι συνήθως από 10-12 βαθμούς και για αυτό ρίχνουμε και τόση ποσότητα ζεστού νερού για να κατεβάσουμε τούς βαθμούς περίπου στους 7, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ξίδι μας. Το ξίδι του εμπορίου έχει συνήθως 6% οξικό οξύ. Το σπιτικό ξίδι μπορεί να είναι λιγότερο διαυγές, είναι όμως ζωντανό καθώς περιέχει ωφέλιμους μικροοργανισμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οξοποίηση σε άλλα κρασιά μας και να γίνει η μάνα στο δικό μας σπιτικό ξίδι. Απαραίτητη προϋπόθεση για να φτιάξετε το κρασί σας ξίδι, είναι να αφήσετε το δοχείο που θα το φυλάξετε, να μην είναι κλειστό και να αερίζεται καλά . H θερμοκρασία αποθήκευσης, για τη μετατροπή του κρασιού σε ξίδι θα πρέπει να είναι από 18οC- 35οC. Παλιότερα έβραζαν μακαρόνια και έριχναν το ζουμί τους στο κρασί για μαγιά. Εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε σε μια μπουκάλα σπιτικό κρασί και να ρίξετε μέσα λίγο ξίδι και να προσθέσετε και ένα άβραστο μακαρόνι και να περιμένετε να γίνει ξίδι.


Βιομηχανική παραγωγή ξιδιού.
Το οξικό οξύ παράγεται τόσο συνθετικά όσο και με βιολογικό τρόπο, δηλαδή με τη βοήθεια κάποιου ενζύμου. Ο δεύτερος τρόπος χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την παραγωγή ξιδιού γιατί η νομοθεσία σε πολλές χώρες του κόσμου απαιτεί τόσο το επιτραπέζιο ξίδι όσο και αυτό που χρησιμοποιείται με άλλους τρόπους στα τρόφιμα να είναι βιολογικής προέλευσης.

Αερόβια ζύμωσηΈτσι με βιολογικό τρόπο σχηματίζεται κυρίως με την οξική ζύμωση, δηλαδή την οξείδωση της αιθυλικής αλκοόλης που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά. Η οξείδωση αυτή γίνεται με τη βοήθεια ορισμένων βακτηρίων τα οποία μεταφέρουν το ένζυμο αλκοολοξειδάση και αυτό μεταφέρει το οξυγόνο του αέρος στην αιθυλική αλκοόλη. Η αντίδραση που γίνεται είναι η εξής:

CH3CH2OH + O2 → CH3COOH + H2O
Η καθαρή αλκοόλη δεν παθαίνει οξείδωση και δε μετατρέπεται σε οξικό οξύ. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν περιέχει τους μύκητες που παράγουν την αλκοολοξειδάση. Οι μύκητες για να ζήσουν χρειάζονται κατάλληλες αζωτούχες θρεπτικές ουσίες, τις οποίες δεν έχει η καθαρή αλκοόλη. Επομένως για να γίνει η οξοποίηση, πρέπει να υπάρχει κρασί ή γενικά αλκοολούχα ποτά που έχουν θρεπτικές ουσίες, να υπάρχουν μύκητες και κατάλληλη θερμοκρασία (συνήθως 18-35°C). Επίσης η αλκοόλη των ποτών δεν πρέπει να είναι μικρότερη του 2% και ανώτερη του 12% γιατί τότε οι μύκητες αδρανοποιούνται.

Έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι ζύμωσης, με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας και την παραγωγή σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο:

Μέθοδος της Ορλεάνης.
Το αλκοολούχο ποτό μπαίνει σε μεγάλα δοχεία με τρύπες μαζί με έτοιμο ξίδι και αφήνεται για μεγάλο διάστημα. Ύστερα αφαιρείται μια ποσότητα ξιδιού και προστίθεται μια ίση ποσότητα ποτού. Αυτό συνεχίζεται όσο χρειάζεται.

Γερμανική μέθοδος ή μέθοδος γρήγορης οξοποίησης.
Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1823 και θεωρείται η πρώτη μοντέρνα εμπορική διαδικασία. Αποβλέπει στην γρήγορη μετατροπή του αλκοολούχου ποτού σε ξίδι, με την αύξηση της επιφάνειας του διαλύματος που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, ώστε να επιταχυνθεί η οξείδωση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαβίβαση του διαλύματος, αναμειγμένου με ξίδι, από την κορυφή μέσα σε δρύινα βαρέλια που περιέχουν ροκανίδια εμποτισμένα με ξίδι. Από τον πυθμένα διαβιβάζεται ο αέρας είτε φυσικά είτε με κάποια μηχανική μέθοδο. Το μείγμα διαχωρίζεται σε σταγόνες, άρα αποκτά μεγάλη επιφάνεια επαφής με τον αέρα και η μετατροπή γίνεται πολύ γρήγορα, σε εβδομάδες αντί για μήνες της προηγούμενης μεθόδου.

Σήμερα η μεγαλύτερη ποσότητα ξιδιού παράγεται με μια μέθοδο που περιέγραψε πρώτος το 1949 οι Otto Hromatka και Heinrich Ebner. Το αλκοολούχο διάλυμα υφίσταται ζύμωση προς ξίδι σε μια δεξαμενή που αναδεύεται συνεχώς, ενώ το οξυγόνο τροφοδοτείται σε μορφή φυσαλίδων μέσα στο διάλυμα. Με αυτό τον τρόπο, ξίδι με 15% οξικό οξύ μπορεί να παρασκευαστεί μέσα σε 2 – 3 ημέρες.

Θεραπευτικές Ιδιότητες
Το ξύδι είναι φάρμακο στον υψηλό πυρετό, στο άσθμα, την δηλητηρίαση, ταχυκαρδίες, παχυσαρκία, αρθρίτιδα και άλλα.
Διαλύστε δυο κουταλιές ξύδι (κρασόξυδο ή μηλόξυδο) σε ένα ποτήρι κρύο νερό και πιείτε το. Μπορείτε να το κάνετε κάθε μέρα.
Το παγωμένο ξύδι ανακουφίζει από τα εγκαύματα.

… φτιάχνω μηλόξυδο …

Παίρνουμε ένα γυάλινο η ξύλινο βαρελάκι 20 λίτρων και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με ξινά οργανικά μήλα (να μην ειναι ψεκασμένα). Τα μήλα πρέπει να τα κόψουμε σε 8-10 μέρη – μαζί με τα φλούδια και τα κουκούτσια. Ρίχνουμε εμφιαλωμένο νερό μέχρι να σκεπαστούν τα μήλα ( και όχι μέχρι την πάνω στάθμη του βαρελιού), βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 1 ποτηράκι κονιάκ. Στο τέλος το κλείνουμε από πάνω με πολλές στρώσεις γάζας (για να αερίζεται) και το αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος, αλλά προστατευμένο από βροχή, για 2 μήνες. Μετά από όλο αυτό το διάστημα, το στραγγίζουμε με ένα καλσόν και το ρίχνουμε σε γυάλινα μπουκάλια, βάζοντας τα σε σκιερό μέρος μακριά από υγρασία. Μην φοβηθείτε αν το μηλόξυδο είναι θολό, ακόμη καλύτερα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


About these ads
Κατηγορίες:Χρήσιμα
  1. Aλικη Σχοινα
    Δευτέρα, 27, Αυγούστου, 2012 στο 02:09

    Καλημερα.Ξερετε να υπαρχει καποιος τροπος για να φτιαξω ξυδι απο χυμο σταφυλιου τυπου Ροζακι??Εχω απο την κληματαρια του κηπου μου καπου 4-5 κιλα σταφυλια και δε θελω να τα χαραμισω μιας και κανενας στην οικογενεια δεν τα τρωει.Αν υπαρχει καποια
    πληροφορια ,θα σας ημουν υποχρεη αν μου απαντουσατε στο mail… Ευχαριστω εκ των προτερων,Αλικη.

    • Δευτέρα, 27, Αυγούστου, 2012 στο 10:34

      Γεια σας

      Κι εγώ δεν έχω πολλές γνώσεις γι αυτό σας στέλνω μια μικρή διαδικτυακή έρευνα που έκανα μόλις:

      ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΥΔΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΒΡΑΔΕΙΑΣ ΟΞΟΠΟΙΗΣΗΣ
      ΥΛΙΚΑ:
      Ένα παλιό βαρέλι ξύλινο από κρασί ή κονιάκ.
      Πλένουμε καλά το βαρέλι με το λάστιχο της βρύσης ή με ένα πλυστικό αυτοκινήτων. Το γεμίζουμε νερό για να φουσκώσει και να στεγανοποιηθεί σφίγγοντας και τα στεφάνια του βαρελιού . Μπορεί να περιμένουμε ακόμα και δύο με τρεις μέρες ώστε να φουσκώσει και να στεγανοποιηθεί το βαρέλι μας.
      Είναι πολύ βασικό να είναι στεγανό το βαρέλι μας για να μην χάσουμε το ξύδι μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα ανοξείδωτο δοχείο, αλλά το ξύδι μας δεν θα γίνει αρωματικό. Σε καμιά περίπτωση να μην χρησιμοποιηθεί πλαστικό δοχείο.
      Κρασί κατά προτίμηση κόκκινο (για να χρωματιστεί φυσικά το ξύδι)που έχουμε φτιάξει μόνοι μας, κρασί που μας έχει χαλάσει επειδή δεν είχε ο μούστος τους σωστούς βαθμούς ή κρασί που αγοράζουμε χύμα από το εμπόριο.
      Μπορεί και να αγοραστεί λευκό κρασί και να προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα από κόκκινο κρασί για να βάψουμε φυσικά το ξύδι μας.
      Κατά προτίμηση να αγοράζετε κρασί από ανθρώπους που το φτιάχνουν χωρίς χημικά πρόσθετα.
      Ένα μπομόμετρο για να μετρήσουμε τους βαθμούς του κρασιού. Μπορούμε να το αγοράσουμε από ένα μαγαζί με χημικά είδη και δεν νομίζω να στοιχίζει πάνω από 5 ευρώ.
      Παλιό ξύδι ή μαγιά ξυδιού ή το νερό από μια μακαρονάδα.

      ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
      Μετράμε με το μπομόμετρο τους βαθμούς του κρασιού που θα κάνουμε ξύδι.
      Προσθέτουμε νερό βρύσης για να κατεβάσουμε τους βαθμούς στους 8 με 9.Ο υπολογισμός είναι πολύ απλός και γίνεται με αναλογίες.Ελέγχουμε με το μπομόμετρο τους βαθμούς αν είναι σωστοί.Το όργανο αναφέρει ότι οι μετρήσεις γίνονται στους 20 βαθμούς Κελσίου. Αν το “κρασί” μας είναι πάνω από 9 βαθμούς θα αργήσει πολύ η οξοποίηση.Αν είναι κάτω από 8 βαθμούς το ξύδι δεν θα είναι δυνατό.Να γνωρίζουμε ότι μετά την οξοποίηση θα χάσουμε περίπου μισό βαθμό.
      Τοποθετούμε το βαρέλι σε ένα υπόγειο ή σε μια αποθήκη και το γεμίζουμε με το διάλυμα κρασιού/νερού που ετοιμάσαμε κατά τα 3/4 μόνο.Πρέπει να υπάρχει κενός χώρος από πάνω για να διευκολύνει την οξοποίηση.
      Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά του ξυδιού ή το παλιό ξύδι και χρειάζεται να περιμένουμε περίπου ένα χρόνο για να γίνει το ξύδι.
      Αν δεν έχουμε μαγιά ξυδιού ή παλιό δυνατό ξύδι, μπορούμε να βράσουμε μια μακαρονάδα,να κρατήσουμε το νερό της μέχρι να δημιουργηθεί μια πέτσα στην επιφάνεια του νερού.Αυτή η πέτσα έχει οξομύκητες.Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό της μακαρονάδας στο βαρέλι για να αρχίσει η οξοποίηση.
      ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν σφραγίζουμε το βαρέλι,αλλά αφήνουμε ανοιχτή τη τάπα για να αναπνέει. Φυσικά βάζουμε από πάνω κάποιο ντενεκάκι (όχι στεγανό) για να μην πέφτουν μέσε στο βαρέλι σκόνες.

      ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
      Για να γίνει το ξύδι χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Με την πάροδο του χρόνου θα δουμε να σχηματίζεται μια πέτσα στην επιφάνεια του υγρού μας.
      Σε αυτή τη πέτσα ζουν οι οξομύκητες.
      Όταν θέλουμε να βγάλουμε ξύδι το βγάζουμε από τη βρύση του βαρελιού. Όταν θέλουμε να συμπληρώσουμε το βαρέλι, χρησιμοποιούμε ένα σωλήνα και ρίχνουμε το διάλυμα του κρασιού/νερού στο πάτο του βαρελιού για να μην καταστρέψουμε τη πέτσα με τους οξομύκητες και περιμένουμε να γίνει ξύδι.
      Όσο περνάει ο καιρός το ξύδι στο ξύλινο βαρέλι γίνεται πιο αρωματικό. Κάτι που δεν γίνεται στα ανοξείδωτα βαρέλια.
      Οπως και το κρασί έτσι και το ξύδι όσο παλιώνει γίνεται καλύτερο.
      Αν έχουμε μούστο, περιμένουμε να γίνει πρώτα κρασί και μετά αραιώνουμε το κρασί και βάζουμε το κρασί να γίνει ξύδι.
      Όταν βγάζουμε το ξύδι από το βαρέλι για να το χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να το αποθηκεύουμε σε γυάλινα μπουκάλια.
      Φυσικά το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό και απολυμαντικό.

      Φαρμακευτική χρήση.
      Το παραδοσιακό ξύδι εξουδετερώνει τις ψείρες από τα κεφάλια, χωρίς να έχει παρενέργειες.
      Εχει ακόμα την ιδιότητα να μαλακώνει και να καταστρέφει τα αυγά της κόνιδας, μια ιδιότητα που δεν έχουν τα χημικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία για την καταπολέμηση της ψείρας.
      Ενημερώστε για τη φαρμακευτική ιδιότητα του ξυδιού ενάντια στις ψείρες γονείς που έχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.
      ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΜΑΣ, ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
      Για απορίες /πληροφορίες στείλτε mail sto : eleftherignosi@gmail.com
      Πηγή : http://peliti.gr/pages/jidi.htm

      Ρίξτε μια ματιά και εδώ:

      http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5584&Itemid=91

      http://fugazigr.wordpress.com/2011/11/15/%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D/

      • περισσότερα https://www.google.gr/search?q=%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE+%CE%BE%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D&aq=f&sugexp=chrome,mod=0&sourceid=chrome&ie=UTF-8

      Καλή επιτυχία

  2. Theod
    Τετάρτη, 13, Φεβρουαρίου, 2013 στο 01:48

    THEOD
    Φετινό κρασί 30λίτρα είχε 13 γράδα. Επειδή φάνηκε ότι θα ήταν δυνατό αναμίχθηκε με 3λίτρα βρασμένο νερό και έγινε αρκετά αδύνατο και για προστασία μπήκε ½ κουταλιά σούπα μεταμεσουλφίδ.
    1. Μπορεί να <> και με ποιά μέσα? Με σταφίδα λειωμένη?
    2. Αν δεν ανεβαίνουν τα γράδα μπορεί αυτό το κρασί να γίνει ξύδι και πως?

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: