Αρχική > Ελλάδα, Πολιτική > Διορία 24 ωρών σε Σαμαρά και Βενιζέλο να προβούν σε δηλώσεις μετανοίας για τις δεσμεύσεις τους στους δανειστές

Διορία 24 ωρών σε Σαμαρά και Βενιζέλο να προβούν σε δηλώσεις μετανοίας για τις δεσμεύσεις τους στους δανειστές

Τρίτη, 8, Μαΐου, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Το πλαίσιο των θέσεων του κόμματός του, παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο και έλαβε τη διερευνητική εντολή και λίγο πριν ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα, κάλεσε του αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ, κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να επιδείξουν μετάνοια για τις πολιτικές που ακολούθησαν και να αποστείλουν επιστολή στους Ευρωπαίους εταίρους που θα ακυρώνει τις δεσμεύσεις τους.

Σε δηλώσεις του από τη Βουλή, μετά την ανάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της διερευνητικής εντολής, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε πέντε σημεία διαλόγου που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελάχιστη προϋπόθεση στον διάλογο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ως εναλλακτική εντόπισε την στροφή σε κυβέρνηση αριστεράς και διεμήνυσε πως το ΣΥΡΙΖΑ θα πράξει ό,τι υποσχέθηκαν πριν από τις εκλογές.

  • Η άμεση ακύρωση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου και ιδίως των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
  • Η ακύρωση των νόμων για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και ιδίως της μετενέργειας και τις συλλογικές συμβάσεις από τη 15η Μαΐου.
  • Άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, με πρώτη την καθιέρωση απλής αναλογικής και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
  • Ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και η άμεση δημοσιοποίηση της έκθεσης της BlackRock για τις επισφάλειες.
  • Η δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το δημόσιο χρέος, με παράλληλο μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και «η διεκδίκηση ευρωπαϊκής λύσης, διότι η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή και με ευρωπαϊκούς όρους πρέπει να λυθεί», είπε χαρακτηριστικά.


«Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο, αυτό που έδιωξε ο ελληνικός λαός από την πόρτα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική βούληση είναι ξεκάθαρη, ακυρώνει το μνημόνιο και πρόκειται για ώριμη συνειδητή επιλογή και όχι για ψήφο οργής, όπως «βολεύει μερικούς να λένε».

Τη διερευνητική εντολή έλαβε, νωρίτερα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας ως «ιστορική» τη δεδομένη στιγμή, ενώ έκρινε πως θα είχε περισσότερες πιθανότητες για μια θετική κατάληξη, με έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή με λίγες ψήφους παραπάνω.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας», απάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε αν θα δεχθεί τη στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έλαβε τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κ. Παπούλια.

Είναι μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο προηγούμενος ηγέτης της Αριστεράς που έλαβε διερευνητική εντολή ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Μετά από τις χθεσινές ατελέσφορες προσπάθειες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας θα ανοίξει, σήμερα, τον κύκλο των επαφών του με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτη Κουβέλη, με τον οποίο συναντάται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή. Αργότερα, τις 17:30, ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων αποτελούμενη από την κυρία Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, τον κ. Γ. Παρασκευόπουλο, επικεφαλής ψηφοδελτίου Επικρατείας, τον κ.Γ. Τσέκο, συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας και τον κ. Τ. Κρομμύδα, μέλος του Κ.Σ, ενώ στις 19:00 θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας, κυρία Λούκα Κατσέλη.

Εάν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο που κατά τα προβλεπόμενα, μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει να διακριβώσει αν εκείνος έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης

Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Τί γίνεται εάν τελικά η χώρα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές; Το Σύνταγμα (άρθρο 54) ορίζει ότι αν γίνουν άμεσα βουλευτικές εκλογές, και πάντως αν αυτές διεξαχθούν μετά την 31η Μαΐου, τότε θα πρέπει να διενεργηθούν με βάση την τελευταία απογραφή, δηλαδή την απογραφή που έγινε μόλις ένα χρόνο πριν και θα πρέπει να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν στις εκλογικές περιφέρειες. Να σημειωθεί ότι με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο από τους 18 μήνες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης.

Κέρδος online 8/5/2012 15:40 


H Συνέντευξη της ημέρας! Ο Dallara καλεί Γερμανία και εταίρους να αλλάξουν το Μνημόνιο της Ελλάδας

 Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει στον κόσμο του twitter η σημερινή συνέντευξη του Charles Dallara, του επικεφαλής του IIF, ή αλλιώς του εκπροσώπου των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, όπου δηλώνει ξεκάθαρα ότι η λιτότητα είναι μία πολύ κακή ιδέα και καλεί ξεκάθαρα την Γερμανία και τους ευρωπαίους εταίρους της, να αλλάξουν την στρατηγική που έχουν επιβάλλει στις αδύναμες χώρες του ευρώ. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι ο κύριος Dallara δηλώνει… υπέρ της αλλαγής του Μηνομονίου της Ελλάδας…

Όπως είπε, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC, η Ευρώπη και ο μεγάλος ταμίας της, η Γερμανία, έχουν επικεντρωθεί υπερβολικά στη λιτότητα εις βάρος μάλιστα της ανάπτυξης, και η έχουν οξύνει και ακρωτηριάσει χώρες όπως η Ελλάδα.

Η εστίαση της Ευρώπης στις βραχυπρόθεσμες περικοπές του προϋπολογισμού πρέπει να προσαρμοστούν με την οικονομική πραγματικότητα στην περιοχή, τόνισε ο Dallara και πρόσθεσε ότι αν μπορούμε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, τότε σημαίνει ότι μπορούμε και να αλλάξουμε την κατάσταση γύρω στην Ελλάδα. Η προσοχή των χαρασσόντων πολιτική στην Ευρώπη έχει εστιαστεί σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό σε βραχυπρόθεσμες περικοπές στον προϋπολογισμό και αυτό έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η κατάσταση φαίνεται απύθμενη, είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο επικεφαλής του IIF, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδας, αλλά είπε βραχυπρόθεσμα θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της χώρας.

«Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Ελλάδα πολύ προσεκτικά, αλλά πρέπει να επιτρέψουμε στην όλη διαδικασία να πάρει τον χρόνο της», δήλωσε. Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται χρόνος για να υπάρξουν αποτελέσματα στη χώρα, αλλά όταν κατακαθίσει η σκόνη θα υπάρχει μια κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία δεν θα έχει άλλη επιλογή, από το να διατηρήσει πολλές από τις πτυχές του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης, πρόσθεσε.

Η διχοτόμηση μεταξύ της λιτότητας έναντι της ανάπτυξης, έχει μεγαλώσει τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι φωνές που είναι αντίθετες με τα σκληρά μέτρα λιτότητας της ευρωζώνης, έχουν γίνει πιο δυνατές σε όλη την περιοχή. Σε αυτό προστίθεται και η εκλογή του σοσιαλιστή Francois Hollande στη Γαλλία, με τις εκλογές τόσο εκεί όσο και στην Ελλάδα να εκλαμβάνονται ως το αποτέλεσμα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων ενάντια στις περικοπές των δαπανών.

Ο κ. Charles Dallara δήλωσε παράλληλα ότι το κόστος για τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν διαχειρίσιμο, δεδομένου του τί διακυβεύεται. Όπως τόνισε, η Γερμανία θα πρέπει, μαζί με άλλους εταίρους της ευρωζώνης, να αξιολογήσει εκ νέου την τρέχουσα οικονομική στρατηγική και να προχωρήσει σε προσαρμογές για να τοποθετήσει την οικονομία της ευρωζώνης σε μια πιο βιώσιμη πορεία.

Όπως επισημαίνει, πρέπει να εξισορροπηθεί η εξίσωση ανάπτυξης-λιτότητας και να μεγαλώσει το μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής σε πολλές χώρες . Αυτό μπορεί να χρειαστεί περισσότερα κονδύλια για τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε, αλλά είναι μία πολύ λιγότερο δαπανηρή προσέγγιση, από το να αφήσει η ευρωζώνη την κατάσταση να επιδεινωθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Μεταξύ άλλων, ο Dallara είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, για να υπάρξει επανεκκίνηση της ανάπτυξης σε μια οικονομία που θεωρείται ευρέως ως ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «πρέπει να υπάρξει επείγουσα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα και θα ήθελα να ενθαρρύνω όλες τις αρχές να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, για να υπάρξει ροή της πίστωσης στην εν λόγω οικονομία η οποία έχει σχεδόν στερέψει».

Όπως εξήγησε, κάποια μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου θα μπορούσε να τεθεί σε αναμονή για κάποιο χρονικό διάστημα έτσι ώστε η πίεση για εξισορρόπηση των επιπέδων των κεφαλαίων, θα μπορεί να χαλαρώσει, και η πιστωτική δραστηριότητα θα μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται και πάλι. Δεν πρόκειται να έχουμε την ανανέωση της ανάπτυξης όσο υπάρχουν προβλήματα στο μέτωπο της πίστωσης, όπως είπε.

ekourt@kerdos.gr

Αρχική

Advertisements
Κατηγορίες:Ελλάδα, Πολιτική
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: