Αρχική > Άνθρωπος, Επιστήμες > «Αθάνατα» βλαστικά κύτταρα

«Αθάνατα» βλαστικά κύτταρα

Πέμπτη, 21, Ιουνίου, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Επιζούν στο σώμα ακόμα και 17 μέρες μετά θάνατον.

Ορισμένα από τα βλαστικά κύτταρα που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν να επιζήσουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά το θάνατο, αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου Pasteur στη Γαλλία, η οποία ίσως βοηθήσει στην τελειοποίηση των μεθόδων για συντήρηση των πολύτιμων κυττάρων.
Η έρευνα

«Είναι αξιοσημείωτο ότι τα βλαστικά κύτταρα των σκελετικών μυών επιζούν μετά θάνατον για 17 ημέρες στους ανθρώπους και για 16 ημέρες στα ποντίκια, πολύ πέρα από το όριο της μίας ή δύο ημερών που πιστεύαμε ως σήμερα» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature Communications, η απότομη πτώση των επιπέδων οξυγόνου μετά το θάνατο στέλνει μήνυμα στα βλαστικά κύτταρα να περάσουν σε μια λανθάνουσα κατάσταση. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από πτώματα που διατηρούνταν σε ψυγείο και διαπίστωσαν ότι τα «κοιμισμένα» κύτταρα αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και να δώσουν βιώσιμο, λειτουργικό ιστό -στη συγκεκριμένη περίπτωση, σκελετικούς μυς.

Η ανακάλυψη

«Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την αξιοποίηση μιας νέας πηγής [βλαστοκυττάρων] και, το σημαντικότερο, για την ανάπτυξη νέων μεθόδων διατήρησης»επισημαίνει η ανακοίνωση.

Βιώσιμα βλαστικά κύτταρα απομονώθηκαν μετά θάνατον και από το μυελό των οστών, όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος. Η διαφορά όμως ήταν ότι σε αυτή την περίπτωση τα βλαστοκύτταρα επιζούν για τέσσερις μόνο μέρες. Δεδομένου ότι τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων, οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση βλαστοκυττάρων και από πτωματικούς δότες. Επισημαίνουν όμως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ασθενείς.

Βαγγέλης Πρατικάκης στο Βήμα 

Αρχική

Advertisements
Κατηγορίες:Άνθρωπος, Επιστήμες
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: