Αρχική > Αρχαιολογία > Ανακαλύφθηκε νέα αρχαία πόλη στη Σμύρνη

Ανακαλύφθηκε νέα αρχαία πόλη στη Σμύρνη

Σάββατο, 27, Οκτώβριος, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Η νέα αρχαία πόλη που βρέθηκε στη Σμύρνη θεωρείται ότι είναι το «Ζεύγμα της Δύσης» και πιστεύεται ότι είναι μία από τις χαμένες πόλεις της Ανατολής. 
Υπάρχουν μοναδικά ψηφιδωτά σε όλη την αρχαία πόλη που χρονολογείται πριν από 1.700 χρόνια και ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές στην περιοχή Kemalpaşa στη Σμύρνη της σημερινής Τουρκίας, αυξάνοντας τις ελπίδες των κατοίκων ότι η περιοχή θα προσελκύσει περισσότερο τουρισμό.

Ο Γενικός Διευθυντής Μουσείων και Πολιτισμού Osman Murat Süslü οργάνωσε συνέντευξη τύπου στις 21 Οκτωβρίου σχετικά με την ανακάλυψη της αρχαίας πόλης, την οποία ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ertuğrul Gunay έχει χαρακτηρίσει ως «καλή είδηση που θα προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου».

Εργασίες γεώτρησης είχαν ξεκινήσει στην περιοχή, η οποία έχει πλέον χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος Γ’ βαθμού, πριν από την προγραμματισμένη κατασκευή αποθήκης από εταιρεία που κατείχε τον χώρο. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν λόγω της αφθονίας ενδείξεων στη περιοχή, ύπαρξης αρχαιολογικών θησαυρών, σύμφωνα με τον Süslü. «Οι επιστημονικές ανασκαφές ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου και ένα στρώμα του 4ου αιώνα π.Χ. έχει έρθει στο φως», δήλωσε.

Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα πόλη χρονολογείται από την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο ή το Βυζάντιο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Αποτελούσε την βάση ενός τεράστιου οικοδομικού συγκροτήματος επαύλεων, έκτασης 550 τετραγωνικών μέτρων με τοιχοποιία πάχους 105 εκατοστών, κανάλια νερού και 11 δωμάτια.

Πολύτιμα ψηφιδωτά βρέθηκαν σε έξι από τα δωμάτια αυτού του συγκροτήματος. «Τα ψηφιδωτά είναι διακοσμημένα με ζωικά και φυτικά στοιχεία που δεν μπορείτε να δείτε πουθενά σήμερα. Δημιούργησαν τον πάνθηρα της Ανατολής, την τίγρη της Ανατολής, ενώ απεικονίζουν επίσης μια πέρδικα και ένα κουνέλι. Είναι διακοσμημένα με εντελώς φυσικές πέτρες. Μπορείτε να δείτε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου, του μπλε και του πράσινου. Υπάρχει πλούσια αρχαιολογική δόμηση στην περιοχή», είπε.

Το «Ζεύγμα της Δύσης»

Σύμφωνα με τον Süslü, η ιστορική δομή της πόλης θα μπορούσε να οριστεί ως το «Ζεύγμα της Δύσης», αλλά το πιο θλιβερό συμβάν για άλλη και φορά ήταν οι παράνομες ανασκαφές. Το Ζεύγμα είναι η αρχαία ελληνιστική και ρωμαϊκή πόλη, γνωστή για τα πλούσια ψηφιδωτά της στη νοτιοανατολική επαρχία Gaziantep της σημερινής Τουρκίας.
Τα έργα τέχνης που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των παράνομων ανασκαφών στο Ζεύγμα πουλήθηκαν στο εξωτερικό σε εξευτελιστικές τιμές ενώ σημαντικές προσπάθειες έχουν γίνει προκειμένου να επιστραφούν τα αντικείμενα αυτά, δηλώνει ο Süslü.

Ο Süslü προειδοποίησε όσους εμπλέκονται σε παράνομες ανασκαφές ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις πράξεις τους. «Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι παρέχουμε πληρωμή για αρχαία αντικείμενα όταν μας ενημερώνουν για την ανακάλυψή τους. Οι πολίτες θα πρέπει να εμποδίζουν τις παράνομες ανασκαφές όταν τις βλέπουν».

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το όνομα και το εκτιμώμενο μέγεθος της πρόσφατα ανακαλυφθείσας αρχαίας πόλης στη Σμύρνη θα δοθεί μετά το τέλος των ανασκαφών, σύμφωνα με τον Süslü. «Είναι γνωστό ότι υπάρχουν χαμένες πόλεις στην Ανατολία. Οι ανασκαφικές εργασίες θα μας πουν ποια χαμένη πόλη είναι η συγκεκριμένη».


Ας ελπίσουμε να μην έχει την τύχη που είχε το άλλο Ζεύγμα που το έθαψαν κάτω από το νερό..

Advertisements
Κατηγορίες:Αρχαιολογία
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: