Αρχική > Τεχνολογία > Δρόμοι υψηλής νοημοσύνης

Δρόμοι υψηλής νοημοσύνης

Τρίτη, 30, Οκτώβριος, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Θα έχουν ενσωματωμένους φωτισμούς και έξυπνα συστήματα σήμανσης.
Οι έξυπνοι δρόμοι θα μπορούν να φορτίζουν ακόμη και ηλεκτρικά αυτοκίνητα εν κινήσει.

Μια εικόνα των δρόμων του κοντινού μέλλοντος παρουσιάστηκε στο Dutch Design Week στην Ολλανδία. Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι θα ενσωματώνουν μια σειρά από προηγμένες τεχνολογίες που θα τους κάνουν πραγματικά… έξυπνους.

Τα συστήματα

Οι «Εξυπνοι Αυτοκινητόδρομοι» (Smart Highways) όπως ονομάζεται το πρόγραμμα κατασκευής των νέων δρόμων κέρδισαν βραβείο καινοτομίας. Τα σχέδια των έξυπνων αυτοκινητοδρόμων έχουν αναπτύξει οι εταιρείες Studio Roosegaarde και Heijmans Infrastructure.

Οι δρόμοι αυτοί θα ενσωματώνουν συστήματα φωτισμού τα οποία θα εντοπίζουν τα οχήματα που βρίσκονται πάνω τους και θα φωτίζουν τα σημεία στα οποία κινούνται. Οταν δεν υπάρχει κίνηση οχημάτων οι φωτισμοί θα απενεργοποιούνται ώστε να μην χρειάζεται να είναι μόνιμα αναμμένα το βράδυ τα συμβατικά φώτα των δρόμων και έτσι να εξοικονομείται ενέργεια.

Οι λευκές λωρίδες και οι άλλες σημάνσεις στον δρόμο θα είναι βαμμένες με ειδικές μπογιές που θα είναι «ευαίσθητες» στις μεταβολές του καιρού και θα τις κάνουν ευδιάκριτες για τους οδηγούς στη βροχή, το χιόνι κλπ. Στους έξυπνους αυτοκινητοδρόμους θα υπάρχουν ακόμη και ειδικές λωρίδες που θα απευθύνονται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία θα φορτίζονται αυτόματα καθώς κινούνται πάνω σε αυτές. Το πρώτο δείγμα των έξυπνων αυτοκινητοδρόμων θα το δούμε στην Ολλανδία αφού όπως έγινε γνωστό οι δρόμοι της χώρας το 2013 θα βαφτούν με μια ειδική φωτοβόλο σκόνη που θα φωτίζει τον δρόμο για δέκα ώρες αφού πέσει το σκοτάδι.

O σχεδιαστής Daan Roosegaarde σε συνεργασία με τη Heijmans Infrastructure δημιούργησε το πρωτότυπο ενός “έξυπνου αυτοκινητόδρομου” με οδική διαγράμμιση που φωσφορίζει τη νύχτα για ασφαλέστερη οδήγηση.

Οι αυτοκινητόδρομοι θα συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και δε θα απαιτούν άλλου είδους φωτισμού ή σήμανσης τη νύχτα. θα φωτίζουν για περίπου 10 ώρες και μόνο στα σημεία στα οποία κινούνται οχήματα.

Διάφορες πληροφορίες όπως ο καιρός θα είναι συνεχώς διαθέσιμες στους οδηγούς.

Οι έξυπνοι αυτοκινητόδρομοι αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στην Ολλανδία από τα μέσα του επόμενου έτους.
Θοδωρής Λαΐνας Βήμα

 Αρχική

Advertisements
Κατηγορίες:Τεχνολογία
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: