Αρχική > Έξυπνο, Εφευρέσεις, Ελλάδα, Ενέργεια, Οικολογία, Περιβάλλον, Τεχνολογία > Ο πρώτος ηλιακός ανελκυστήρας είναι ελληνικής κατασκευής (video)

Ο πρώτος ηλιακός ανελκυστήρας είναι ελληνικής κατασκευής (video)

Τετάρτη, 31, Οκτώβριος, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Εκτός την οικονομία στην κατανάλωση 
ο ηλιακός ανελκυστήρας δεν ακινητοποιείται 
σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Έχει ήδη βγει στην παραγωγή.
Ένας Έλληνας Μηχανολόγος Μηχανικός, ο Γιάννης Σαχσαμάνογλου και η ομάδα του ανέπτυξαν τον πρώτο ανελκυστήρα (κατά το κοινότερο ασανσέρ) που λειτουργεί με τη δύναμη του ήλιου.

Το τεχνολογικό προϊόν του κ. Σαχσαμάνογλου επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Καμπάνια για την Κλιματική Αλλαγή του 2012.

Ο κ. Σαχσαμάνογλου που πήρε την ιδέα κατασκευής ενός ηλιακού ανελκυστήρα από τη νεαρή κόρη του, δηλώνει πως η κατασκευή καθ’ εαυτή ενός κατάλληλου φωτοβολταϊκού συστήματος δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Η πρόκληση είναι η συγκράτηση του κόστους παραγωγής σε ανεκτά για την αγορά επίπεδα.


Η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει τον ηλιακό ανελκυστήρα μετά από τέσσερα χρόνια εκτεταμένης έρευνας και ελπίζει ότι το κόστος παραγωγής θα μειωθεί περαιτέρω εάν επιτευχθούν οικονομικές κλίμακες με μαζική παραγωγή του προϊόντος.

Οι μπαταρίες του προσφέρουν αυτονομία 
3 ημερών χωρίς ήλιο

Ο ηλιακός ανελκυστήρας καταναλώνει 80% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τους συμβατικούς και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες αυτονομίας τριών ημερών
Σε περίπτωση συννεφιάς το σύστημα συνδέεται με μονοφασικό ρεύμα προκειμένου οι χρήστες να μην κινδυνεύουν με εγκλωβισμό.

Το κόστος του ηλιακού ανελκυστήρα είναι παρόμοιο με αυτό του συμβατικού και κατά 1.000-1.500 Ευρώ υψηλότερο από του υδραυλικού. Το φωτοβολταϊκό σύστημα που τροφοδοτεί τον ηλιακό ανελκυστήρα με ενέργεια έχει κόστος γύρω στα 3.500 Ευρώ με προοπτικές σημαντικής μείωσης σε συνθήκες μαζικής παραγωγής.

Το νέο μοντέλο που διαθέτει η εταιρεία Mezolift του Γιάννη Σαχσαμάνογλου προβλέπει τη σύνδεση του κοινόχρηστου φωτισμού της πολυκατοικίας και των θυροτηλεφώνων με το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Έτσι, ο ηλιακός ανελκυστήρας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκκένωσης κτηρίων, τροφοδοτούμενο από καθαρή ενέργεια.

Bασίζει την λειτουργία του στη χρήση μπαταριών, γεγονός που καθιστά απίθανο το γεγονός εγκλωβισμού στον ανελκυστήρα από απώλεια ρεύματος.

Παραδείγματος χάρη, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού, τα φώτα της σκάλας θα λειτουργούν χάρη στο φωτοβολταϊκό, όπως και ο ηλιακός ανελκυστήρας, ενώ τα σωστικά συνεργεία θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους ενοίκους μέσω των θυροτηλεφώνων.

Ο ηλιακός ανελκυστήρας είναι ένας ανελκυστήρας που μπορεί να χρησιμοποιήσει μικρά ποσά ενέργειας και ισχύος. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μορφή καθαρής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ.

Mπορεί να εγκατασταθεί σε χώρο μικρότερο του ενός (1) τετραγωνικού μέτρου.

Η εφαρμογή του ηλιακού ανελκυστήρα σε μικρούς χώρους τον καθιστά την μοναδική λύση για παλιές οικοδομές όπου έχουν ελάχιστο κοινόχρηστο χώρο για ανελκυστήρα και εξαφανίζει το πρόβλημα της παροχής του με τριφασική παροχή από το δίκτυο.

Χιλιάδες οικοδομές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα που είναι κτισμένες πριν το 1970 και δεν έχουν ανελκυστήρα είναι υποψήφιοι πελάτες του ηλιακού ανελκυστήρα.

Σε παλιούς μηχανικούς ανελκυστήρες γίνεται αντικατάσταση του αυτοματισμού του ανελκυστήρα με τον αυτοματισμό του ηλιακού ανελκυστήρα και εξοικονομείτε μέχρι και 80% της ηλεκτρικής κατανάλωσης από το δίκτυο.

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος μπορεί ο ανελκυστήρας να κινηθεί με το φωτοβολταϊκό σύστημα με μικρότερη ταχύτητα.

Φυσικά το φ/β σύστημα θα παρέχει ρεύμα για τα κοινόχρηστα φώτα και τα θυροτηλέφωνα, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την κατανάλωση του ρεύματος.

Το κόστος του ηλιακού ανελκυστήρα είναι περίπου το ίδιο με έναν σύγχρονο μηχανικό ανελκυστήρα. Το κόστος του φ/β συστήματος ανέρχεται περίπου στο 25% της αξίας του ανελκυστήρα.

Καταβάλονται προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να επιδοτηθούν οι Έλληνες και Κύπριοι πολίτες που θα θελήσουν να εγκαταστήσουν έναν ηλιακό ανελκυστήρα.

Ο ηλιακός ανελκυστήρας έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ σαν ένα πράσινο προϊόν που βοηθάει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρώπης.


Αρχική

Advertisements
  1. Πέμπτη, 1, Οκτώβριος, 2015 στο 13:34

    Ωραια πατέντα!!

  1. Δευτέρα, 3, Ιουνίου, 2013 στο 03:22

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: