Αρχική > Κόσμος > Οι μπούρκες παρακολουθούνται ηλεκτρονικά..

Οι μπούρκες παρακολουθούνται ηλεκτρονικά..

Σάββατο, 1, Δεκέμβριος, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Στη Σαουδική Αραβία ο άντρας λαμβάνει sms όταν η γυναίκα του πάει να φύγει από τη χώρα.
Η Σαουδική Αραβία είναι μία από τις τελευταίες χώρες στην κατάταξη για την ισότητα των δύο φύλων. Η γυναίκα είναι «εξαρτώμενη» από τον άντρα: δε μπορεί να ταξιδέψει μόνη της, να οδηγήσει αυτοκίνητο, να εργαστεί, να σπουδάσει, να είναι μάρτυρας στο δικαστήριο χωρίς την έγκριση του άντρα της (και αν είναι ανύπαντρη, από κάποιον άντρα με πρώτο βαθμό συγγένειας).


Τώρα η τεχνολογία στα χέρια αυτού του καταπιεστικού για τα δικαιώματα των γυναικών καθεστώτος γίνεται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο «κατασκοπίας». Αν μια γυναίκα επιχειρήσει να βγει από το βασίλειο, ο άνδρας που είναι υπεύθυνος γι’ αυτή λαμβάνει σχετικό sms από την υπηρεσία μετανάστευσης. Το sms αναφέρει πότε φεύγει η γυναίκα και από ποιο αεροδρόμιο. Όπως δηλώνει ανώνυμα μια σαουδαραβή κοινωνιολόγος στο Vice, τα προστατευόμενα άτομα πάντα έπρεπε να είχαν την έγκριση του «κηδεμόνα» τους για να ταξιδέψουν. Αυτό είναι απλά η τεχνολογική μετεξέλιξη της συγκεκριμένης καταπίεσης.

Σιγά σιγά διάφορα κινήματα γυναικών προσπαθούν να διεκδικήσουν τα (αυτονόητα) δικαιώματα, όπως το κίνημα Women2Drive που διεκδικεί το δικαίωμα να οδηγούν οι γυναίκες αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την καθηγήτρια-κοινωνιολόγο από τη Σαουδική Αραβία, αν και σε γενικές γραμμές η νέα γενιά αναγνωρίζει ότι όλο αυτό το σύστημα της εξάρτησης της γυναίκας από τον άντρα είναι γελοίο, ακόμα η αντίσταση δεν είναι καλά οργανωμένη.

Αρχική

Advertisements
Κατηγορίες:Κόσμος
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: