Αρχική > Αρχαιολογία > Το θανάσιμο μυστικό του αρώματος της Hatshepsut

Το θανάσιμο μυστικό του αρώματος της Hatshepsut

Πέμπτη, 24, Ιανουαρίου, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Όπως όλοι οι Αιγύπτιοι, έτσι και η φαραώ Χατσεπσούτ είχε έμμονη ιδέα με την ομορφιά. Ωστόσο, η κρέμα με την οποία αλειφόταν ήταν θανάσιμα επικίνδυνη, σύμφωνα με τον Γερμανό ερευνητή Michael Höveler-Müller, ο οποίος τράβηξε το πώμα του μικρού μπουκαλιού που βρίσκεται στο αιγυπτιακό μουσείο της Βόννης και αποκάλυψε ένα αρχαίο μυστικό 3.500 ετών.

Όταν οι αιγυπτιολόγοι βρήκαν τη μούμια της φαραώ Χατσεπσούτ, ταυτόχρονα βρήκαν και ένα μπουκάλι από άρωμα ή κάποιο άλλο καλλυντικό. Αποδείχτηκε ότι το μικρό μπουκάλι περιείχε ένα μυστικό που ήταν θαμμένο με την κάτοχό του για 3.500 χρόνια και ίσως σήμερα μας δώσει μιαν απάντηση στο ερώτημα από ποια αιτία πέθανε μια από τις πιο αινιγματικές φαραώ της Αιγύπτου.

Από την πρώτη κιόλας φορά που ο αιγυπτιολόγος Michael Höveler-Müller είδε το μπουκάλι με το όνομα της φαραώ, υποψιάστηκε ότι κάτι θα σωζόταν από το χιλιάδων ετών περιεχόμενό του. «Για πρώτη φορά κράτησα στα χέρια μου το μπουκάλι όταν ως φοιτητής συμμετείχα στην προετοιμασία του ανοίγματος του αιγυπτιακού μουσείου στη Βόννη. Μου έγινε τότε ξεκάθαρο ότι το πώμα ήταν το αρχικό πώμα του μπουκαλιού», αφηγείται ο Michael Höveler-Müller.

Αν το πώμα ήταν πράγματι το αρχικό, αυτό σήμαινε ότι ίσως να υπήρχε μέσα στο μπουκάλι το υπόλειμμα του περιεχομένου του. Όταν ο Michael Höveler-Müller ανέπτυξε τη θεωρία του αυτή στο φροντιστή του μουσείου, ο δεύτερος την απέρριψε. Ο φροντιστής θεωρούσε ότι το μπουκάλι ήταν γεμάτο ξεραμένη λάσπη κι ότι ο νεαρός φοιτητής δεν έβλεπε παρά το πάνω μέρος της λάσπης που το περνούσε για πώμα. «Σε μένα όμως το μπουκάλι φαινόταν πολύ ελαφρύ για να πιστέψω πως ήταν γεμάτο λάσπη», λέει ο Michael Höveler-Müller.

Φαινόταν ότι κανένας ειδικός δεν απέδιδε κάποια αξία στο μπουκάλι. Ο νεαρός αιγυπτιολόγος αναγκάστηκε να περιμένει πολλά χρόνια ώσπου προσφάτως κατάφερε να πάρει την άδεια να τραβήξει το πώμα και να βγάλει στο φως ένα μυστικό 3.500 ετών.

Ο «λαιμός» του ήταν μπλοκαρισμένος και βρώμικος, έτσι αρχικά δεν ήταν σαφές αν διατηρούσε το πώμα του ή όχι. Μετά όμως από την αξονική τομογραφία, που έγινε σε κλινική ακτινολογίας της Βόννης διαπιστώθηκε ότι όχι μόνον το μπουκαλάκι παρέμενε ερμητικά σφραγισμένο αλλά και ότι διατηρούσε κάποιο από το περιεχόμενό του. 

Συγκεκριμένα μία μικρή ποσότητα αποξηραμένου υγρού. Η ανάλυσή του έδειξε αμέσως ότι δεν επρόκειτο για αποξηραμένο άρωμα αλλά για ένα μείγμα με μεγάλες ποσότητες φοινικέλαιου και έλαιο από μήλο μοσχοκάρυδου. Και όπως δήλωσε ο δρ Βίντενφελντ «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κάποιος θα έβαζε μία τόσο λιπαρή αλοιφή στο πρόσωπό της». 


Δύο ακόμη στοιχεία έδωσαν όμως την εξήγηση για τον πραγματικό σκοπό αυτού του συνδυασμού: «Βρήκαμε πολλά ακόρεστα λιπαρά οξέα που παρέχουν ανακούφιση για τους ανθρώπους με ασθένειες του δέρματος. Και είναι πράγματι γνωστό ότι υπήρχαν περιπτώσεις με τέτοιες ασθένειες στην οικογένεια της Χατσεπσούτ», προσθέτει ο αιγυπτιολόγος. Για να εξηγήσει, πως φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, όπως η ψωρίαση έχουν σε μεγάλο βαθμό γενετική συνιστώσα. 

Και η τελευταία ομάδα των συστατικών αυτού του μείγματος όμως, επιβεβαίωσε ότι είχε παρασκευαστεί για να καταπολεμήσει μεγάλο κνησμό, αφού οι φαρμακολόγοι βρήκαν ότι περιείχε πολλούς υδρογονάνθρακες που προέρχονται από κρεόσωτο και άσφαλτο. Ακόμη και σήμερα μάλιστα, κρέμες που περιέχουν κρεόσωτο χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων του δέρματος. Επειδή όμως πρόκειται για συστατικό δυνητικά καρκινογόνο έχει απαγορευτεί από τα καλλυντικά εντελώς, ενώ τα φάρμακα που περιέχουν κρεόσωτο δίνονται μόνον βάσει ιατρικής συνταγής.

Αυτό που οι φαρμακολόγοι ανίχνευσαν κυρίως στο μικρό αγγείο της Χατσεπσούτ ήταν το βενζοπυρένιο, ένας επικίνδυνος αρωματικός υδρογονάνθρακας «μία από τις πιο επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες που γνωρίζουμε, αφού για παράδειγμα ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο των πνευμόνων στους καπνίζοντες προέρχεται ουσιαστικά από αυτή την ουσία», όπως εξηγεί ο δρ Βίντενφελντ. 


Μήπως τελικά η Χατσεπσούτ δηλητηριάστηκε χωρίς να το γνωρίζει; «Υπάρχουν πολλά που μιλάνε για αυτήν την υπόθεση,» δήλωσε ο ίδιος. «Αν φανταστούμε ότι η βασίλισσα είχε μια χρόνια ασθένεια του δέρματος και βρήκε μια βελτίωση από την αλοιφή, μπορεί να έμεινε εκτεθειμένη στον κίνδυνο για πολλά χρόνια. Κάτι που θεωρεί πιθανό και ο Χέβελερ – Μίλερ: «Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η Χατσεπσούτ είχε καρκίνο και ίσως να πέθανε από αυτό. Τώρα μαθαίνουμε και την αιτία»

Αρχική

Advertisements
Κατηγορίες:Αρχαιολογία
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: