Αρχική > Άνθρωπος, Περίεργα > Ηχοεντοπισμός. Τα μάτια των τυφλών

Ηχοεντοπισμός. Τα μάτια των τυφλών

Κυριακή, 10, Φεβρουαρίου, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Την επικρατούσα αντίληψη σύμφωνα με την οποία μόνο οι νυχτερίδες και τα δελφίνια εντοπίζουν αντικείμενα μέσω ηχητικών σημάτων, ανατρέπει νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων.


Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αποδεικνύει ότι και οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα ηχοεντοπισμού, κάτι που πάντα υποστήριζαν τα άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους.Η ηχώ των θορύβων παρέχει σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με τον εντοπισμό θέσης. 

Για παράδειγμα η φωνή των ανθρώπων ακούγεται εντελώς διαφορετική μπροστά από έναν ψηλό τοίχο σε σχέση με έναν ανοιχτό χώρο.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες προσπάθησαν να ανακαλύψουν τους καταλληλότερους και τους αποτελεσματικότερους ήχους για τον εντοπισμό θέσης.

Ηχογραφώντας ποικίλους ήχους και αναλύοντας το σχήμα των ηχητικών τους μηνυμάτων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καταλληλότερος ήχος για τον ηχοεντοπισμό είναι το «κλικ» που ακούγεται όταν κάποιος βάλει τη γλώσσα του στον ουρανίσκο πίσω από τα δόντια του και μετά την κατεβάσει γρήγορα προς τα κάτω.

Το «κλικ» του ουρανίσκου θεωρείται ένας από τους ευκολότερους και απλούστερους ήχους καθώς διευκολύνει τον εγκέφαλο να αποκωδικοποιήσει την ηχώ που επιστρέφει στον άνθρωπο. 


Με κάθε «κλικ» δηλαδή οι άνθρωποι εκπέμπουν έναν ήχο, ο οποίος αντανακλάται σε αντικείμενα και με αποτέλεσμα η ηχώ να επιστρέφει μεταφέροντας ηχητικά μηνύματα. 


Ο ηχοεντοπισμός βοηθά τους τυφλούς να προσανατολίζονται αποκωδικοποιώντας ηχητικά δεδομένα από τον περιβάλλοντα χώρο.


Ενδεικτικά αναφέρεται χάρη στον ηχοεντοπισμό πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν ποδήλατο ενώ ένα παιδί που έχασε την όρασή του σε ηλικία δυο ετών, μπορούσε να παίξει ακόμα και μπάσκετ.Αρχική

Advertisements
Κατηγορίες:Άνθρωπος, Περίεργα
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. Δευτέρα, 11, Φεβρουαρίου, 2013 στο 00:30

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: