Αρχική > Ελλάδα > «O νόμος περί ναρκωτικών δεν χτυπά την παράνομη εμπορία»

«O νόμος περί ναρκωτικών δεν χτυπά την παράνομη εμπορία»

Πέμπτη, 14, Φεβρουαρίου, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις», έφτασε χθες στη Βουλή προς εξέταση κατά την διάρκεια των κοινών συνεδριάσεων της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το νέο νομοσχέδιο περί ναρκωτικών προβλέπει πιο ήπιες ποινές για τους χρήστες και βαρύτερες για τους εμπόρους. Η χρήση, ωστόσο, παραμένει παράνομη. Ο Γιώργος Οικονομόπουλος, ψυχίατρος, που εργάζεται αποκλειστικά πάνω στον τομέα της φαρμακευτικής απεξάρτησης και έχει ιδρύσει τον Ελευθεριακό Σύνδεσμο Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.) μιλώντας στο tvxs.gr τονίζει ότι «όσο η χρήση ουσιών θεωρείται παράνομη πράξη, το παράνομο εμπόριο, που είναι η πραγματική πληγή, συντηρείται». 
Του Νίκου Μίχου


Το νέο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την χρήση, την κατοχή και την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών ως πταίσμα, αντί του πλημμελήματος, που ισχύει μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η ποινή που προβλέπεται για τον χρήστη δεν θα είναι η φυλάκιση, αλλά ένα χρηματικό πρόστιμο. «Το νομοσχέδιο δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς ο χρήστης συνεχίζει να θεωρείται εγκληματίας απέναντι στον νόμο ακόμη και αν αντιμετωπίζει μειωμένες ποινές, όπως είναι το πταίσμα. Ακόμη, όμως, η χρήση ουσιών θεωρείται κολάσιμη πράξη. Συνεπώς ο χρήστης είναι ακόμη εξαρτημένος από το παράνομο εμπόριο, όπου και θα αναζητήσει την δόση του», εξηγεί ο Γιώργος Οικονομόπουλος.

«Κάποιες ουσίες, όπως η κάνναβη, παραμένουν να θεωρούνται άκρως παράνομες από το κράτος. Πρόκειται για ουσίες που κανείς αναζητά στην εφηβική ηλικία περίπου, μια ηλικία που ο νέος θέλει να διαφοροποιηθεί», τονίζει ο κ. Οικονομόπουλος και προσθέτει ότι «η εγκληματικότητα λοιπόν θα συνεχίσει να αυξάνεται. Απλώς υπάρχει μια ελάφρυνση γύρω από την χρήση».

«Αυτό που επείγει να χτυπηθεί είναι το εμπόριο και οι ανθυγιεινές συνθήκες της χρήσης, κάτι που δεν προβλέπεται από το νέο νομοσχέδιο. Όταν κάτι δεν είναι ελεγχόμενο οδηγεί στην περιστολή της υγείας και στην αύξηση της εγκληματικότητας»,συμπληρώνει ο ίδιος.

Η μαγεία του απαγορευμένου

Η πρόταση για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών, όσον αφορά την χρήση, την κατοχή και την προμήθεια, ενέχει την λογική να βγει από την εξίσωση ο παράγοντας της λεγόμενης «μαγείας του απαγορευμένου». Αυτό μπορεί να επιφέρει ακόμη και μείωση της χρήσης ουσιών.

«Οι περισσότεροι νέοι ξεκινούν από περιέργεια, δεν ξέρουν που θα τους οδηγήσει αυτό. Από μαγκιά για την παρανομία. Και δεν μιλάμε για την κάνναβη, αλλά για την ηρωίνη, που μετά από λίγο σε κάνει άρρωστο. Και να θες να σταματήσεις δεν μπορείς, ούτε να ξεφύγεις από τα παράνομα κυκλώματα που την διακινούν», τονίζει ο Γιώργος Οικονομόπουλος.

Εξάρτηση από τα κυκλώματα

«Το σημαντικό είναι ότι ο χρήστης παραμένει παράνομος. Και δεν θα καταφέρει να απεμπλακεί από τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης», αναφέρει ο κ. Οικονομόπουλος συμπληρώνοντας ότι παραδείγματα αποποινικοποίησης της χρήσης ουσιών από διάφορες χώρες της Ευρώπης έχουν δείξει «εντυπωσιακά αποτελέσματα αναφορικά με την εγκληματικότητα και την υγεία των χρηστών». Όπως επισημαίνει ο ίδιος η παρανομία και η ανέχεια έχουν οδηγήσει τους εξαθλιωμένους χρήστες να στρέφονται προς φτηνά σκευάσματα με επικίνδυνες και άμεσες συνέπειες στην υγεία, όπως το σίσα.

Ο γιατρός φέρνει στην συζήτηση και το θέμα του διαφυγόντος κέρδους από την παράνομη εμπορία ναρκωτικών. «Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο τζίρος του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών παγκοσμίως είναι 12.500 ευρώ το δευτερόλεπτο! Στην Ελλάδα έχουμε 30.000 χρήστες ηρωίνης. Κατά μέσο όρο 1 γραμμάριο αν πάρει ο καθένας την ημέρα, έχουμε 1 τόνο ηρωίνης το μήνα. Δεν είναι αμελητέα μεγέθη», εξηγεί.

Απεξάρτηση

«Κανείς δεν κάνει απεξάρτηση στις φυλακές ή σε σωφρονιστικά ιδρύματα χωρίς την θέλησή του. Μόνο εάν έρθει και πει ότι σιχάθηκα την ουσία, θα καταφέρει να την βγάλει από μέσα του», τονίζει ο Γιώργος Οικονομόπουλος, που ασχολείται επαγγελματικά με τον τομέα της απεξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες. «Χρειάζεται καλή πρόθεση για να φύγει κανείς από την ουσία. Ένας από αυτούς είναι να αισθανθούν ότι τους νεκρώνει συναισθηματικά. Εξάλλου οι περισσότεροι κάνουν χρήση επειδή δεν μπορούν να σταματήσουν την χρήση. Όχι επειδή τους αρέσει».

«Τα κέντρα απεξάρτησης άλλωστε χρησιμοποιούν την «στεγνή» μέθοδο. Δεν δίνουν ούτε τα κατάλληλα φάρμακα για τις πρώτες μέρες, ώστε να φύγει ο πόνος και η αγωνία. Πρέπει να είσαι πολύ σκληρή προσωπικότητα για να τα καταφέρεις χωρίς φάρμακα. Το νέο νομοσχέδιο δεν προβλέπει διευκολύνσεις σε αυτό τον τομέα», προσθέτει.

– Δηλαδή είναι οπισθοδρομικό το νομοσχέδιο;

«Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Πλέον κάνοντας χρήση αντί για φυλακή η ποινή είναι ένα πρόστιμο. Αυτό, όμως, μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση της χρήσης. Θα πρέπει να υπάρξει γενικευμένη αντιαπαγορευτική πολιτική. Γιατί η ουσιαστική βλάβη είναι το εμπόριο και η Ελλάδα είναι κόμβος διακίνησης παραμένοντας από τις ελάχιστες χώρες που επιμένουν στην ποινικοποίηση της χρήσης, της κατοχής και της προμήθειας, συντηρώντας έτσι την παρανομία. Εξάλλου η χρήση είναι αυτοπροσβολή και το δικαίωμα στην αυτοπροσβολή είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα. Πρέπει οι χρήστες να αντιμετωπίζονται σαν ασθενείς και όχι σαν εγκληματίες. Αυτή την στιγμή, με τον νόμο αυτό ο ασθενής είναι εγκληματίας».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Οικονομόπουλο ένα νομοσχέδιο που θα βελτίωνε την κατάσταση για τους χρήστες ναρκωτικών θα έπρεπε να περιλαμβάνει τα εξής:

• αποποινικοποίηση όλων των ουσιών
• κατηγοριοποίηση των ουσιών βάσει της επικινδυνότητάς τους
• απαγόρευση της διακίνησης (προμήθεια από ειδικά καταστήματα ή προσωπική καλλιέργεια) ώστε να αποκοπεί ο χρήστης από την παράνομη εμπορία
• προώθηση της απεξάρτησης
• η καλλιέργεια κάνναβης να ελέγχεται από το κράτος, όπως με τα Social Cannabis Club, να είναι συλλογική και μη κερδοσκοπική
• δημιουργία ιατρείων που θα παρέχουν κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς
• χρήση κλωστικής κάνναβης για βιομηχανικούς σκοπούς, όπως γίνεται στην Ε.Ε.
• δημιουργία κέντρων δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους χρήστες
• μέριμνα για την πρόληψη αλλά και για την θεραπεία


Η κλωστική κάνναβη μέσο για τη βιώσιμη αγροτική ανάκαμψη

Ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου για την καλλιέργεια κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης.

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ελληνική Βουλή του νέου κώδικα περί ναρκωτικών, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συνεχιζόμενη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απελευθερώσει την καλλιέργεια κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης, η οποία επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί μια πράσινη αγρο-οικολογική πρόταση.


Πέρα από το επίμαχο συνθετικό «κάνναβη», η κλωστική (βιομηχανική) δεν έχει κανένα άλλο κοινό με την Ινδική κάνναβη. Για του λόγου το αληθές, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κανονισμό Ε.Ο.Κ. 619/71 (αρθρο 3, παράγραφος 1) κλωστική κάνναβη θεωρούνται οι ποικιλίες της Cannabis Sativa (Hemp) με περιεκτικότητα σε THC (Δ9 τετρανδροκανναβινόλη) κάτω από 0,2%.

Πρόκειται για φυτό που καλλιεργείται παγκοσμίως [1], καθώς είναι ποικιλία με διεθνώς αναγνωρισμένες οικολογικές ιδιότητες [2] και το σύνολο του υπέργειου μέρους του είναι πλήρως αξιοποιήσιμο και μπορεί να παράγει περισσότερα από 25.000 προϊόντα όπως ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα – βερνίκια βαφές, Είδη κοσμητικής, φαγητό και συμπληρώματα διατροφής, ενέργεια, βελτιωτικά εδάφους, κα. Μάλιστα, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε μελέτη με τίτλο «Σχέδιο καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης και κλωστικού λιναριού στην Ελλάδα» (2000) σημειώνει συμπερασματικά: «Η κλωστική κάνναβη είναι δυνατόν να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η μεταποίηση της σημαντικό παράγοντα πράσινης ανάπτυξης».

Επομένως είναι προφανές ότι για να υπάρξει ουσιαστική δυνατότητα δημιουργίας μιας εσωτερικής οικονομικής και παραγωγικής διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε εξαγωγές αλλά και στην δημιουργία ενός καινούριου παραγωγικού, εμπορικού και μεταποιητικού κλάδου, χρειάζεται να επιτραπούν όχι μόνο τα προϊόντα αλλά και το ίδιο το φυτό. Δε συμβαίνει κάτι τέτοιο όμως στο νέο νομοσχέδιο όπου διαχωρίζονται μεν ρητά τα προϊόντα κλωστικής κάνναβης (άρθρο 1, παράγραφος 2) από τις ναρκωτικές ουσίες αλλά δεν υπάρχει κανένας ρητός διαχωρισμός για τη καλλιέργεια του ίδιου του φυτού, ούτε από το άρθρο 20 που προσδιορίζει το βασικό έγκλημα, ούτε από τους ορισμούς για το τι είναι παράνομη ναρκωτική ουσία.

Όπως όμως προκύπτει από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού Ε.Ε. 796/2004, άρθρου 39 του Κανονισμού Ε.Κ. 73/2009) οι μέχρι τώρα προτεινόμενοι ορισμοί του σχεδίου νόμου δεν εναρμονίζονται με το υπάρχον ευρωπαϊκό πλαίσιο και δημιουργούν νομικά κενά που ενδέχεται να εμποδίσουν τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος για την καλλιέργεια και μεταποίηση προϊόντων κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης. 

Οι ποικιλίες κάνναβης που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 39 του κανονισμού (ΕΚ) 73/2009 του Συμβουλίου μπορούν να καλλιεργούνται από όλους τους γεωργούς που επωφελούνται του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ουδέποτε ζήτησε να της κατανεμηθεί μέρος της εθνικής εγγυημένης ποσότητας των 5.000 τόνων βραχειών ινών λίνου ή ινών κάνναβης, για την οποία πέντε κράτη μέλη μπορούν να λάβουν ενίσχυση για μεταποίηση, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 507/2008 της Επιτροπής (άρθρο 8 παράγραφος 1).

Η αδράνεια της Ελληνικής κυβέρνησης να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει απασχολήσει στο παρελθόν ξανά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, σε προηγούμενη γραπτή ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στις 19/1/2012, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Cioloş απαντώντας τόνισε ότι «η συμβατότητα του άρθρου 20 της ελληνικής νομοθεσίας για τα ναρκωτικά με την ενωσιακή νομοθεσία θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω εξέτασης. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή διεξάγει επί του παρόντος νομική διαδικασία έρευνας της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας». 


Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: «Είναι απαράδεκτο σε περίοδο κρίσης η ελληνική κυβέρνηση να μην αποφασίζει θαρραλέα για την απελευθέρωση μιας οικολογικής καλλιέργειας που επιδοτείται αδρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμμένοντας σε ιδεοληψίες και πολιτικές ηθικού πανικού. 
Η κλωστική (βιομηχανική) κάνναβη καλλιεργείται σε πολλές χώρες παγκοσμίως (στην Ευρώπη ενδεικτικά σε Αυστρία, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Ρουμανία) αλλά και στην Ελλάδα μέχρι πριν μερικές δεκαετίες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγική- ευφορική χρήση, αλλά έχει χιλιάδες άλλες χρήσεις που μπορεί να συμβάλλουν στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων και πράσινων θέσεων εργασίας. Καλούμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να θεσμοθετήσει το ρητό διαχωρισμό και τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στο νομοσχέδιο περί ναρκωτικών και να δώσει τη δυνατότητα σε νέους αγρότες, που έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να καλλιεργήσουν αυτήν τη ποικιλία».

[1] http://www.thehia.org/facts.html
[2] http://www.eiha.org/attach/643/11-05-13_Ecological_benefits_of_hemp_and_flax.pdf

(Ακολουθεί ολόκληρη η γραπτή ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου προς την Κομισιόν)

Θέμα: «Διευκρινήσεις για την απαγόρευση καλλιέργειας κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης στην Ελλάδα»

Η απάντηση του κ. Cioloş εξ ονόματος της Επιτροπής [1] σε προηγούμενη γραπτή ερώτηση του συναδέλφου Μιχαήλ Τρεμόπουλου στις 19/1/2012[E-011400/2011], αναφέρει ότι «Η Επιτροπή δεν έλαβε πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με περιπτώσεις άρνησης των ελληνικών αρχών να χρηματοδοτήσουν την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης». Συμπεραίνει δε ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε προηγούμενες ερωτήσεις του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου, προκύπτει ότι η συμβατότητα του άρθρου 20 της ελληνικής νομοθεσίας για τα ναρκωτικά με την ενωσιακή νομοθεσία θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω εξέτασης. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή διεξάγει επί του παρόντος νομική διαδικασία έρευνας της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας».

Το νέο σχέδιο νόμου περί ναρκωτικών [2] που κατατέθηκε πριν μερικές μέρες στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας προς ψήφιση, διαχωρίζει μεν ρητά τα προϊόντα της κλωστικής κάνναβης στο άρθρο 1, παράγραφος 2 (ορισμός), αλλά όχι την καλλιέργεια του ίδιου του φυτού, ενώ στο επίμαχο άρθρο 20 (βασικό έγκλημα) δεν γίνεται καμία αναφορά στο διαχωρισμό της καλλιέργειας της κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης. Δεν φαίνεται δηλαδή το σχέδιο νόμου να εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης.

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτάται η Επιτροπή


1. Ποια είναι τα αποτελέσματα της νομικής διαδικασίας έρευνας της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας που είχε αναγγείλει ο Επίτροπος με την προηγούμενη απάντηση στην ερώτηση του συναδέλφου;
2. Θεωρεί ότι η επιχειρούμενη αλλαγή της νομοθεσίας στην Ελλάδα όπου νομιμοποιεί τα προϊόντα κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης και όχι τη καλλιέργεια του ίδιου του φυτού είναι σύννομη με την ενωσιακή νομοθεσία;
3. Αν όχι, σε τι συστάσεις θα προβεί προς το Κράτος Μέλος που δεν εναρμονίζει την εθνική νομοθεσία σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς (ΕΚ) 619/71, 2358/71, 1529/2000, 796/2004, 953/2006, 507/2008 και 73/2009;

_______________________________

[1] http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2011-011400&language=EL
[2] http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=e0ab521f-fceb-4d77-b88d-97a165ba95e5


Αρχική

Advertisements
Κατηγορίες:Ελλάδα
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: