Αρχική > Ελλάδα, video > Τα Γεφύρια της Ηπείρου – Περιμένοντας το θάνατο…

Τα Γεφύρια της Ηπείρου – Περιμένοντας το θάνατο…

Κυριακή, 17, Μαρτίου, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Στο νομό Ιωαννίνων, στην ανατολική πλαγιά μιας εκτεταμένης λοφοσειράς βρίσκονται οιΡαφταναίοι, ένα χωριό των Δυτικών Τζουμέρκων. Εκεί στον οικισμό της Πλάκας βρίσκεται το περίφημο Γεφύρι της Πλάκας.


Φωτογραφία Βαγγέλης Δούτσιος
Το γεφύρι της Πλάκας είναι ένα από τα ωραιότερα και το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στην Ελλάδα (ίσως και στα Βαλκάνια), με τόξο ανοίγματος 40 μέτρων και ύψος περίπου 20 μέτρα. Το ολικό μήκος του είναι 61 μέτρα. Διαθέτει, επίσης, εκατέρωθεν δυο μικρά, ανακουφιστικά τόξα, ανοίγματος 6 μέτρων.


Ο ποταμός Άραχθος με τα ορμητικά νερά του ήταν το μεγάλο εμπόδιο στην μετακίνηση των ανθρώπων και των κοπαδιών τους στα χωριά των Τζουμέρκων. Το γεφύρι της Πλάκας χτίστηκε για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο.

Φωτογραφία peppi9


Φωτογραφία theodoros sirros
Το γεφύρι χτίστηκε και έπεσε δυο φορές, το 1860 και το 1863 (το 1863 έπεσε την ημέρα των εγκαινίων του). Τελικά ξαναχτίστηκε το 1866 με πρωτομάστορα τον Κώστα Μπέκα και στέκεται μέχρι και σήμερα. Η δαπάνη για την ανέγερσή του ήταν 187 χιλιάδες γρόσια και ηκατασκευή του ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις μήνες.

Φωτογραφία Βαγγέλης Δούτσιος
Για το χτίσιμο του γεφυριού υπάρχει η παράδοση ότι στέριωσαν άνθρωπο στα θεμέλιά του. Άλλοι ισχυρίζονταν ότι έβαλαν έναν Τούρκο κι άλλοι μια επιληπτική κοπέλα από το χωριό Μονολίθι. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ των άλλων ασπράδια από 20.000 αυγά.

Φωτογραφία vargiriou
Στις 27 και 28 του Ιούλη, οι αγωνιστές της Επανάστασης με επικεφαλής το Μάρκο Μπότσαρη κατατρόπωσαν τον Αλή Τοπάλ Πασά. Το 1878 με αρχηγό τον Κ. Κοττίκα οι Έλληνες ανάγκασαν τη τουρκική φρουρά στο γεφύρι να αποσυρθεί.
Μεταξύ 1881-1912, όταν ο ποταμός Άραχθος υπήρξε σύνορο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, υπήρχε σε μικρή απόσταση από το γεφύρι, φυλάκιο του Ελληνικού στρατού, χάνι και υποτελωνείο το οποίο σώζεται ακόμη και σήμερα. Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου το γεφύρι βομβαρδίστηκε σχεδόν στο κέντρο του από τους Γερμανούς, αλλά άντεξε και επισκευάστηκε.

Πηγή φωτογραφίας
Στη περίοδο της Κατοχής, σε ένα χάνι της περιοχής, σε κοντινή απόσταση από το γεφύρι, υπογράφηκε το «Σύμφωνο της Πλάκας», η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο κυριοτέρωνελληνικών και ταυτόχρονα αντιμαχομένων αντιστασιακών οργανώσεων, των ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944.

Φωτογραφία Βαγγέλης Δούτσιος
Το γεφύρι της Πλάκας είναι ένα εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, έργο Τζουμερκιωτών μαστόρων, άξιο θαυμασμού για την εξαιρετική τεχνική και την ομορφιά του.

Φωτογραφία peppi9

Φωτογραφία Βαγγέλης Δούτσιος

Φωτογραφία Giorgos Ntachris

Φωτογραφία Κατσούλης Σοφοκλής

Φωτογραφία peppi9


Χρειάστηκε ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας πριν μερικά χρόνια για να μην πνιγεί σε μια υδροηλεκτρική λίμνη, μα από την αδιαφορία των «υπευθύνων» δεν το σώζει τίποτα.

Εκτός τόπου και χρόνου πια -τυπικά κάτω από τους Ραφταναίους σ’ ένα αχρησιμοποίητο μονοπάτι- περιμένει το αναπόφευκτο τέλος…

Advertisements
Κατηγορίες:Ελλάδα, video
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: