Αρχική > Άνθρωπος, Υγεία, Ψυχολογία > Η φτώχεια και η έλλειψη αγάπης συρρικνώνουν τον εγκεφάλο και ευθύνονται για μειωμένες νοητικές επιδόσεις.

Η φτώχεια και η έλλειψη αγάπης συρρικνώνουν τον εγκεφάλο και ευθύνονται για μειωμένες νοητικές επιδόσεις.

Κυριακή, 10, Νοέμβριος, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που έχουν δείξει και προηγούμενα επιστημονικά ευρήματα: η φτώχεια σε μικρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για μειωμένες νοητικές επιδόσεις.

Η φτώχεια στην πρώιμη παιδική ηλικία φαίνεται να σχετίζεται με το μειωμένο όγκο του εγκεφάλου του παιδιού στην εφηβεία, σύμφωνα με τη νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA Pediatrics.

Η σωστή ανατροφή και η συναισθηματική υποστήριξη του παιδιού από τους γονείς μπορεί να αποτελέσει ένα αντίβαρο και να αντισταθμίσει, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, την αρνητική επίδραση της φτώχειας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την παιδοψυχίατρο Τζόαν Λούμπι (Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και Νοσοκομείο Παίδων του Σεν Λιούις), έκαναν μελέτη με μαγνητικές τομογραφίες. Εξέτασαν τον όγκο της λευκής και της φαιάς ουσίας, καθώς και άλλων ζωτικών περιοχών του εγκεφάλου (ιππόκαμπος, αμυγδαλή κ.λπ.) σε παιδιά από 6-12 ετών.

Το βασικό πόρισμα δείχνει πως τα πιο φτωχά παιδιά είχαν μικρότερο όγκο σε όλες τις παραπάνω εγκεφαλικές δομές. Αυτή η συρρίκνωση του εγκεφάλου μπορεί συχνά να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα, όπως κατάθλιψη, μαθησιακές και μνημονικές δυσκολίες, αλλά και μειωμένη αντοχή στο στρες.

Οι επιπτώσεις της φτώχειας στον όγκο του ιπποκάμπου δείχνουν να μετριάζονται με τη φροντίδα και την αγάπη των γονέων.


Τι προκαλεί η αγάπη στον ανθρώπινο εγκέφαλο; Και τι η έλλειψή της;

Αυτοί οι δύο εγκέφαλοι ανήκουν σε δύο τρίχρονα πιτσιρίκια. Ο αριστερός εγκέφαλος είναι σαφώς πιο ανεπτυγμένος από τον δεξί. Ο δεξιός έχει επίσης πολλά «σκοτεινά σημεία», σε σχέση με τον άλλο.

Αφού ανήκουν και οι δυο σε τρίχρονα παιδιά, γιατί διαφέρουν τόσο μεταξύ τους; Σύμφωνα με τον καθηγητή Allan Schore του πανεπιστήμιου UCLA, ο οποίος διεξάγει την έρευνα, η κύρια αιτία της διαφοράς μεταξύ αυτών των δύο εγκεφάλων, είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν και αντιμετωπίζονται μέσα στην οικογένεια. Διότι ο αριστερός εγκέφαλος ανήκει σε ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα στην αγάπη, ενώ ο δεξιός ανήκει σε ένα παιδί παραμελημένο και κακοποιημένο.

Οι διαφορές είναι αξιοσημείωτες και σοκαριστικές: Ο παραμελημένος εγκέφαλος στερείται ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις περιοχές. Τα ελλείμματα αυτά καθιστούν αδύνατο για το παιδί να αναπτύξει ικανότητες ανάλογες με αυτές που θα έχει το παιδί που αγαπιέται.

«Το παραμελημένο παιδί στα δεξιά θα εξελιχθεί σε έναν ενήλικο που θα είναι λιγότερο έξυπνος, λιγότερο ικανός να συμπάσχει και να αναπτύσσει ενσυναίσθηση, πιο πιθανό να εθιστεί στα ναρκωτικά και να συμμετάσχει σε κάποιο βίαιο έγκλημα. Αυτό το παιδί επίσης είναι πολύ πιο πιθανό να είναι άνεργο και να αναπτύξει διανοητικά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας».

Η διαφορετική μεταχείριση εξηγεί γιατί ο εγκέφαλος του ενός παιδιού αναπτύσσεται πλήρως, ενώ του άλλου, όχι. Παρακαλούμε, αγαπάτε.

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ doctv.gr


Αρχική

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: